Какво се случва с душата след смъртта според най-масовите религии

религия

Петте най-масови религии на планетата отговарят на въпроса какво се случва с душата след смъртта. Още от Античността хората са се питали дали има живот, след като напуснат земното си тяло.

Освен че отговарят с Да на този въпрос, 5-те най-изповядвани религии разкриват какво ни очаква в Отвъдното. Отговарят и на въпроса има ли Страшен съд, който ще ни споходи един ден.

Какво ни чака в края на земния ни път според различните религии – отговорите са тук.

Християнството

Според християнството след смъртта хората, които са спазвали препоръките на Бог, ще влязат в Божието царство, а неверниците ще горят в Ада. Християните вярват, че възкресението ще дойде в Деня на страшни съд. Тогава Господ ще отсъди кои праведници са достойни да се възкачат на небето и кои са грешниците, които ще горят в адските пламъци.

Юдаизмът

Според юдейската религия Господ взима при себе си душата на човек, а тялото му трябва да остане на земята, докато Бог не го призове отново. Юдеите вярват, че един ден всички мъртви ще възкръснат и по тази причина старателно поддържат гробовете на покойниците. Не всички последователи на тази религия обаче вярват в Страшния съд. Повечето от тях смятат, че греховете им се опрощават още приживе.

Ислямът

В исляма се казва, че след смъртта ангел отвежда човешката душа на небето. Покойникът получава книгата на своя живот и прави равносметка на делата си приживе. Съгласно постъпките му, ангелите му казват дали ще отиде в Рая или Ада. Страшния съд е денят за разплата за мюсюлманите. Тогава праведните бъдат наградени, а неверниците – унищожени.

Индуизма

За индуизма смъртта е само част от кръговрата с прераждания. Те вярват в кармата и когато душата напълно се изчисти от прегрешения, ще може да се измъкне от кръга на смърт и ново прераждане. Понеже вярват в силата на кармата, хората, изповядващи индуизъм не вярват в Страшния съд. Те смятат, че човек си получава заслуженото и животът му тече в зависимост от това дали прави добро или зло.

Будизма

И според будистите човешката душа се преражда безброй пъти, докато достигне съвършенството, но според будизма човек може да се прероди и като животно или растение. Будистите вярват и че човешките дела са единствения Страшен съд на Земята. В тази религия се смята, че ако вършиш зло, в следващия си живот ще се преродиш като демон, но ако вършиш добро, може да се превърнеш в полубог.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Зороастризмът е най-древната религия на Откровението

Ето как се е появила всяка една религия по света

Астрономията и религията през вековете

В уникалния свят на амишите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.