Какво се случва с енергията на Вселената?

космос

Дали Вселената ни се намира в процес на бавна смърт или просто количество енергия от всички галактики се преобразува в нещо, което не можем да измерим, е въпрос, който учените си задават след последните данни на Европейската южна обсерватория.

Отчетено е, че количеството на познатата ни енергия намалява, но като се има предвид фундаменталният закон за запазване на енергията, изглежда парадоксално, че тя просто се изпарява някъде в пространството.

Астрономите от Европейската южна обсерватория са изували над 220 хиляди галактики, като всяка от тях е регистрирала по-ниски показатели на излъчваната енергия във всички спектри от самото начало на наблюденията.

Енергията обаче не се губи, което води до фундаменталния въпрос какво се случва с нея, след като не можем да я измерим.

Според авторите на изследването основната причина за този процес е ниският темп за звездообразуване. То може да се сравни със стареенето на човешки организъм, който след няколко години напълно се амортизира.

За да оценят темповете на изгасване на Вселената, специалистите са оценявали количеството отделяна енергия, като са определили общото число на изпусканите фотони. Те са сравнили тези показатели с по-рано изхвърлените и разсеяните в пространството частици.

По-рано този месец от от университет в Айова откриха и че черните дупки, които са сред най-загадъчните обекти във Вселената ни, са я направили по-светла.

Те изхвърлят струи от вещества, като по този начин разрушили еднородността на гъстите газови облаци в ранната Вселена.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.