Как да се освободим от срамежливостта

притеснение

Някои хора трудно общуват и се адаптират към непозната среда.

Притеснителността може да предизвика напрежение и сривове в отношенията с другите хора и кариерата.

Според психолозите срамежливите хора се натоварват психически повече от останалите хора. Стеснителността може да провокира появата на депресия и страх от бъдещето. Освен това статистиките отчитат, че от срамежливците се възползват по-често, само защото им е трудно да изразят убежденията си.

Как да се справим с проблема?

1. Разберете себе си – понякога срамежливостта може да е очарователна, но ако това качество ви пречи да израствате, трябва да го коригирате. Доказано е, че хората които не отстояват правата си, имат повече неприятели и страдат в работната среда, въпреки че се стремят да бъдат изпълнителни и точни.

2. Гордейте се със себе си – открийте в себе си онези качества, които ви правят неповторими и ги оставете да изпъкнат. Не се оставяйте да ви наказват за вашата индивидуалност.


3. Изразявайте спокойно мнението си – не чакайте „удобен момент“, за да споделите мнението си. Престрашете се да споделите гледната си точка без да се притеснявате, че тя се стори на останалите „глупава и смешна“.

Психолозите прилагат няколко техники за справяне със срамежливостта и повечето от тях са свързани с общуването. Срамежливците са карани да заговарят непознати на улицата с въпроса – „От къде да купят по-евтино крокодил“.

4. Не приемайте околните като враждебни същества – наистина има хора, на които им доставя удоволствие да притеснят някого, но това определение не се отнася за всички хора, които ви заобикалят. Повечето хора се стремят да ви оценят и да разберат какви са интересите ви.

5. Не се концентрирайте върху миналото – почти всеки човек има моменти в живота си, от които се срамува. Разликата между тях и срамежливците е, че повечето хора успяват да преодолеят издънките от миналото си и да се фокусират върху настоящето и бъдещето.

Изследванията показват, че срамежливостта няма нищо общо с външния вид. За това психолозите съветват да коригирате поведението, а не гардероба си, за да се справите със стеснителността.

инфо: ezine.bg

Вижте още: 

НЕГАТИВНИ МИСЛИ? ВИЖТЕ КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.