Как да спим като Леонардо да Винчи и Никола Тесла

тесла и да винчи

С натовареното ежедневие в днешно време, подремването става все по-честа практика сред хората, които не могат да се наспят достатъчно нощем, а имат нужда да бъдат енергични и концентрирани през деня.

Съвременните хора обаче не са тези, които са достигнали до този гениален метод за наваксване със съня.

Още преди настъпването на Индустриалната революция хората са разделяли съня си на две части – първи и втори сън.

А както историята помни, някои от великите умове дори са усъвършенствали тази практика и са я пригодили към своето препълнено със задачи ежедневие.

За много от нас здравият сън е един важен ритуал, който държим да не пропускаме, но за хора като Леонардо да Винчи и Никола Тесла сънят е бил чиста загуба на време.

Да Винчи и Тесла имали необичаен режим

Докато повечето хора от Прединдустриалната епоха практикували бифазен режим (спане по два пъти на ден), двамата гении спели по много пъти през деня за кратко, правейки съня си полифазен.

Тяхната практика е по-известна днес като Методът Уберман, който предполага шест 20-минутни дремки, разпределени през целия ден.

За да Винчи е известно, че спял по 15 минути на всеки четири часа.

Това прави сумарното време за сън в едно денонощие 1 час и 30 минути и дава на великия художник поне 6 продуктивни часа повече.

Следвайки този режим, Леонардо да Винчи е спечелил 20 продуктивни години повече за 67-те си години живот.

Тесла пък никога не е спял по повече от 2 часа на денонощие.

И въпреки неоспоримия му гений, този негов навик не е за препоръчване, защото може би е и основната причина за емоционалния му срив на 25-годишна възраст.

Дори професорите в университета са предупреждавали бащата на Тесла, че навиците му за работа и сън го убиват.

Morkadis

Отговорът е лесен. По-малко сън – повече време в будно състояние – повече време за вършене на работа.

Днес съществуват редица проучвания и наръчници за успешен полифазен сън. Затова ако времето никога не ви стига, може да се опитате да промените някои от навиците си – способността да разпределяте времето си правилно и да спите не за удоволствие, а за здрав дух и здраво тяло.

Полифазният сън определено не е за всеки, но все пак, ако решите да го опитвате, направете си услуга – не прибягвайте до крайности като Тесла.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Извънземни ли са „демоните“ на Да Винчи?

Шифърът на Леонардо. 10 мита за Да Винчи

Заговорът срещу Тесла и безплатното електричество

Никола Тесла създава машина за пътуване във времето. Експериментът “Филаделфия“ го доказва

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.