Как мозъкът ни пътува в миналото

мозък

Учени за първи път проследиха какво се случва в човешкия мозък по време на търсене и дълбоко потапяне в спомените за минали събития, което им помогнало да разкрият тайните на системата за каталогизиране на паметта в мозъка, става ясно от статия, публикувана в Journal of Neuroscience и цитирана от Actualno.com.

„Изключително е важно да разберем какво правят различните региони в нашия мозък, докато се опитваме нещо да си спомним и търсим във вътрешния си „каталог“ от спомени.

Такива разстройства като болест на Алцхаймер или епилепсия по най-разрушителен начин се отразяват върху човешката памет и събраната от нас информация ще помогне да се разработят методи за спасение на спомените при такива болни и да се разкрият страничните ефекти от нови психотропни препарати“, казва Шон Полин от университета Вандербилт в Нашвил (САЩ).


Полин и колегите му успели да изяснят, че всеки фрагмент памет е поместен в своеобразен временен таг (англ. timestamp).

Както обясняват учените, подобни тагове приличат по принцип на работа на индексите в компютърните бази данни или сортирането на файлове по датата на техните изменения, което облекчава търсенето на нужната информация.

По думите на Полин главният център на менталните „пътешествия в миналото“ е специфичен отдел в мозъка, който неврофизиолозите наричат париетален лоб (MTL). Днес учените не се съмняват, че този участък управлява спомените, тъй като неговото увреждане води до развиването на амнезия и други проблеми с паметта, но механизмът на неговата работа остава загадка.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

10 ПОПУЛЯРНИ МИТА ЗА МОЗЪКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.