Как позитивните емоции влияят върху здравето ни?

щастие

Негативните емоции могат да имат вреден ефект върху здравето, съобщава сп. „Сианс е авнир“. Широкомащабно изследване от 2002 г. показа, че те стимулират производството на т.нар. про-възпалителни цитокини. Високото ниво на тези цитокини, без да е налице инфекция, увеличава риска от сърдечносъдови болести, диабет тип 2 и артроза. Какъв обаче е ефектът от позитивните емоции?

Изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли и университета в Питсбърг е обхванало 200 младежи и девойки, от които било поискано да преценят позитивните си емоции в ежедневието, като например наслада, радост. От венците и бузите на участниците били взети тъканни проби. Резултатите сочат, че онези, които имали повече позитивни емоции, свързани с наслада и някаква форма на изненада, са с по-ниски нива на интерлевкин 6, който е индикатор за възпаление.

При инфекция имунни клетки в заразената тъкан, като например макрофагите, първи са активирани от сигнали за опасност. В отговор на това активиране освобождават про-възпалителни цитокини, активирайки на свой ред други имунни клетки.

„Позитивните емоции в резултат на редовен контакт с изкуството (съзерцаване на картина, слушане на музика) и разходки сред природата са свързани с особено ниски нива на про-възпалителни цитокини – уверяват авторите на изследването. – Фактът, че насладата, учудването и красотата водят след себе си до по-здравословни нива на цитокините, навежда на мисълта, че онова, което правим, за да почувстваме тези емоции – разходка сред природата, любуване на произведение на изкуството, има директно влияние върху здравето и продължителността на живота.“

Резултатите от изследването са публикувани в Emotion.

инфо: БТА

Вижте още: 

ВИЖТЕ ЕФЕКТА НА ЩАСТИЕТО И ДЕПРЕСИЯТА ВЪРХУ ТЕЛАТА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.