Как са изглеждали жените в София преди близо 100 години (СНИМКИ)

2

Връщаме лентата назад с почти 100 години, за да разгледаме как са изглеждали столичните дами в началото и средата на XX в.

Безспорно е, че след Освобождението не само улиците на българските градове започват да се променят с бързи темпове, но и модата.

Европейските тенденции в обличането, а и обзавеждането на дома, бързо навлизат сред българите в младата монархия.

3

 

Русе е един от водещите градове, в които започват да се шият облекла. Във Велико Търново пък Параскева Илиева, родена през 1889 г. в старопрестолния град, в последствие се прочува като една от най-изтъкнатите и добри български дизайнерки.

Завършва стопанското училище „Мария Попова“ в Търново. Там добрите преподаватели я научават да изработва кройки, да прави ръчни, специални и машинни шевове, да изработва трудните рязани бродерии.

4

През 1908 г. се жени за Ганчо Илиев – прочут търновски обущар, собственик на известното ателие „Червен ботуш“.

Нейните тоалети стават популярни не само в родния град, но и в останалите краища на държавата, включително в София, където друга млада и талантлива жена започва да пробива своя път в света на модата.

5

Пъша Илиева, както още я наричат в Търново, контактува професионално с най-реномираната софийска модна дизайнерка Пелагия Видинска – авторка на облекла за висшето женско общество в столицата през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век.

6

Пелагия – българската Коко Шанел на столичните кокони

Morkadis

Видинска е родена през 1896 година.

Завършва е гимназия в Солун и е говорила два чужди езика – френски и немски.

Баща й Тодор Кръстев е фелдфебел (старшина) в Пловдив. Известно време бил с полка си във Видин и започват да му викат Видинлията, а по-късно Видински.

7

Пелагия Видинска е от ранна възраст заинтересувана от модата.

Нейната кариера се развива в периода между двете световни войни.

Сбъдва мечтата си и отваря първите си ателиета на различни места в София. Най-известното ателие е на красивата ул. Леге, където имало дори малък подиум.

8

Дрехите й са толкова харесвани, че през 20-те и 30-те години тя създава колекция за царското семейство, в която тя вкарва мотиви от народните носии.

Дълги години Пелагия прави тоалетите на самата царица Йоана. Не една или две са жените, включително и извън София, които си поръчват тоалетите от ателието на Видинска.

Въпреки силното европейско влияние, по новите и модерни за времето си столични улици и булеварди, все още през 20-те и 30-те години са забелязвани и жени, които са предпочитали да носят традиционни носии.

9

Пелагия шие и тоалетите на първата мис България – Люба Йоцова, избрана през 1929 г.

Благодарение на упоритата си работа Пелагия печели заслужено прозвището „българската Коко Шанел“.

След политическите промени в България на 9 септември 1944 г. Пелагия става главен майстор на шивашкото ателие на Народния театър.

10

Модната индустрия се развива бързо, а жените взимат идеите си за нови рокли от едни от първите модни български списания, посветени за дамската аудитория като: „Мода и домакинство“, „Мода“, „Моден крояч“, „Моден журнал“, „Моден журнал за обувки“ и разбира се „Вестник за жената“.

2

3

4

5

6

7

инфо: vesti.bg / stara-sofia.com

Вижте още:

Балканите в началото на XX век в уникални цветни снимки

Чували сте тези български фамилии, но дали знаете какво означават?

Истинските имена на месеците на български език

Като от филм на ужасите: Най-зловещите находки от изоставени сгради в България (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.