Кацането на обратната страна на Луната е подготовка за скок в дълбокия космос

Китайската сонда кацна на далечната страна на луната със забележително малко фанфари, но това е подвиг, един гигантски скок за една нация, която отдавна се стреми да постигне успехи в космическата надпревара.

Космическите експерти бързо аплодираха техническото майсторство на Китай в изпращането на сондата Чанъе 4 (Chang’e 4) и казаха, че макар и краткосрочните възможности за добив на минерали да са минимални, дългосрочните предимства за изследването на космоса са реални.

„Китай мисли от десетилетия“, казва Клайв Нийл, лунен експерт в Университета Нотр Дам. „САЩ мислят в рамките на президентския мандат.“

Миналата година за първи път Китай изпревари САЩ по броя на орбиталните изстрелвания, повечето от които за сателити. С приземяването на Луната, Китай сега е позициониран като основен претендент за проучване на космоса, комуникации и космическа търговия.

Посочената цел поставена на роувъра Chang’e 4 е събиране на проби и идентифициране на минералите, които се намират в тази част на Луната.

Космическите анализатори казват, че човечеството е по-вероятно да открие злато, сребро, иридий и платина на астероиди. Това не изключва усилията за добив на ценни суровини от Луната в по-далечното бъдеще, които биха могли да служат като лунна станция за гориво до звездите.

Основният елемент на Луната е хелий-3, който засега е твърде скъп за връщане на Земята. На теория, нерадиоактивният изотоп може да се използва като гориво за следващите поколения космически кораби, които ще проучват по-дълбокия космос.

„Представете си шофиране от Ню Йорк до Лос Анджелис без бензиностанции по пътя“, казва Питър Диамандис, предприемач, който основава XPrize, за да насърчи развитието на космически кораби от частния сектор. „Ако можете да получите горивото от космоса, това намалява разходите.“

Алекс Елири от университета Карлтън каза, че съкровищата на Луната ще бъдат по-лесни за извличане, защото има гравитация и е близо до Земята.

Следващата стъпка е да се върнем на Луната. В САЩ се води дебат дали да се направи директно пилотирано кацане възможно най-скоро или да се изгради лунна база, която отнема повече време. Изглежда администрацията на НАСА се ангажира с втората опция.

„Други групи хора в САЩ казват – ние искаме да върнем хора там преди Китай, а някои казват, че вече участваме в тази надпревара“, обяснява Дейвид Тод от фирмата за космически изследвания „Seradata“. Тод казва, че очаква истински пазар за космически туризъм.

„От Луната може да се печели. Виждам хора, които ще ходят на Луната на двуседмична ваканция, но не и да прекарат две години на Марс“ прогнозира Тод.

Сега Китай може да изпробва способността си за по-сложни мисии в бъдеще, според Нийл от университета Нотр Дам. Това отговаря на въпроса защо Китай е избрал своето специално място за кацане на един от най-старите и най-дълбоки кратери на Луната.

От далечната страна на Луната китайските учени могат да видят по-далеч в космоса, защото радиовълните на Земята не могат да попречат.

Morkadis

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Първи снимки от обратната страна на Луната

Какво НЕ знаем за Луната?

Нова теория! Хората стъпили на Луната още преди 2000 години!

Китайци ще изстрелят изкуствена луна в космоса, за да осветят цял град

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.