Ключове за чудо: Истанбулска църква изпълнява желания, идват от цял свят


Трябва да си купите ключ за иконата, а след като желанието ви е факт, да го върнете

В квартала Фатих в Истанбул, близо до акведукта, има църква, в която идват хора от различни религии. Всички те идват с една цел – да си купят ключ, да им отворят заветната икона и да поискат изпълнението на желанието си. И тъй като желанията се изпълняват тук само на първия ден от всеки месец, храмът се нарича „Еднодневна църква”.

Но това не е единственото име на църквата. Тя също така се нарича Църквата на Изпълнението на Желанията, Дева Мария, Светия Извор, Ключовете. И за да го намерите, ще е достатъчно да назовете някое от тези имена – това място е добре познато както сред местните, така и сред туристите.

В това може да се убедите, ако посетите църквата в първия ден на всеки месец. Именно в такива дни на входа на храма чака дълга опашка от хора. Всички те искат да изпитат за себе си способността на храма да изпълнява желанията. Въпреки че работи още във вторник и четвъртък.

Църквата на Единия ден може да е позната по целия свят, но от историческа гледна точка е известно малко. Не е установена дори по-точната дата на построяването й. Но ако се съди по факта, че в градината на църквата има фрагменти от древни колони, можем да предположим, че на това място някога е имало византийска църква. И има много такива фрагменти от древността в столицата на Турция, трябва само да се вгледаме внимателно, докато се разхождаме из града.

Има местна легенда за това как през 18-ти век градината, в която сега стои Еднодневната църква, била купена от грък. Веднъж дъщеря му Мария имала сън, в който й се явила Пресветата Дева. И разказала за лечебния източник на вода, който се намира точно в градината им. Богородица дори изяснила точното място, където да търси, за да намери източника.

На сутринта Мария разказала за необичайния сън и цялото семейство отишло да търси посоченото място. И, разбира се, намерили източника и като благодарност построили църква на името на Богородица.

За да опитате водата от източника, трябва да слезете в мазето на храма. Въпреки, че тези, които го пият, казват, че водата не е много вкусна. Но мнозина вярват, че тя помага нса лечението от много болести. Следователно пред източника постоянно има опашка.

Друго свое име – Църквата на ключовете – храмът  получил поради специалния ред, в който се изпълняват желанията. На входа трябва да си купите ключ или няколко ключове – всичко зависи от броя на скритите желания.

След това с тези ключове трябва да отидете до иконите, които са много тук и почти всички са заключени зад дървени шкафове. Тези шкафове се отварят с помощта на ключовете. През цябото време трябва да се молите или просто да говорите и да мислите за най-желаното от вас.

Morkadis

И тогава трябва да вземете този ключ и да изчакате, докато желанието се сбъдне. След това трябва да дойдете обратно и да върнете ключа. Също така е много желателно да се раздадат сладкиши в двора на храма. Благодарение на тази традиция винаги има някой, който черпи енориашите с бисквити, баклава или просто захар.

Поради този цикъл местното духовенство не трябва да изработва нови ключове. И това е въпреки факта, че всеки месец се вземат до три хиляди ключа от храма. Някои дори идват с бележки от роднини и приятели, които не могат да посетят църквата, но също така искат да изпълнят мечтите си. Те искат да поставят бележката вътре при иконата и да вземат ключа за нея.

Друга отличителна черта на този храм от всеки друг е, че хора от различни вероизповедания могат да дойдат тук. Интересно е да се види тази необичайна опашка от мюсюлмани, православни и католици, които са благославяни от гръцкия свещеник от съседния храм.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Лесна магия с топяща се вода сбъдва желания

Магическата сила на свещите сбъдва вашите желания

В пещера Леденика се сбъдват желания

Как да формулираме желанията си, така че да се сбъдват?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.