Кодексът на самурая: колко да пие и как да кръсти бебето си

самураи

Кое е най-доброто име за бебе самурай? А кое е най-ценното притежание на Самурая? Наскоро преведена на английски книга, която е писана от известен самурай преди 450 години, дава отговори на тези и много други въпроси за легендарните японски воини, пише сайтът Live Science.

Книгата „Стоте правила на войната“ съдържа серия от песни, които биха могли да се пеят и от самурай, който никога не е влизал в битка.

Предполага се, че е написана на японски език през 1571 г. от прочут самурай на име Цукахара Бокуден, който е живял в периода 1489-1571 г. Според преданията Бокуден е участвал в над 100 битки, в които убил стотици самураи.

„Самураят изучава много неща, но единствената цел на цялото учене е смъртта“, гласи едно от правилата в книгата. Правилата обхващат голямо разнообразие от теми, свързани с войната, включително стрелба с лък, бой с копия, конна езда.

„Най-ценното, което притежава един самурай е неговият кон.

Тези, които не отделят време да изучават ездата, са страхливци“, пише в книгата. Авторът обвързва и размера на коня с ума на самурая: „По-лесно е да се справиш с по-малките коне, но онези, които предпочитат такива животни са малко глупави“.

Правилата в книгата подчертават и важността на стрелбата с лък и дори предполагат, че

най-доброто име за бебе, родено в класата на самураите

е Юми, което означава лък.

Що се отнася до влизането в битка, то в книгата е подчертано, че един самурай може да пие алкохол в дните преди нея: „Самураите, които пият прекалено много оглупяват, а от друга страна самураите, които не пият са страхливци“.

При всички положения както и да се подготвя и да влиза в битка един самурай, той никога не трябва да е загрижен за това дали ще живее или ще умре. „Самураят отхвърля мисли за живота и смъртта, умът му се движи напред“, гласи едно от последните правила в книгата.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Жените воини в Япония

9 невероятно скъпи и плашещи хладни оръжия

Шест мита за самураите

Ясуке – първият самурай, който не бил японец, а африкански роб

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.