Порт Роял – градът на греховете и пиратите

пирати 1Син Сити (Градът на греховете) – така са наричали разположения в югоисточната част на Ямайка Порт Роял, заради ниския морал там през втората половина на 17 век. По онова време той бил център на корабоплаването и търговията в Карибско море и основно пристанище на пиратите, наети да плючкосват корабите на испанците, когато по-малките Европейски сили не са дръзвали директно да воюват с тях.

порт роял 1Лошата слава на Порт Роял като пристанищен град дошла заради голямата показност на богатства и липсата на морал. Пиратите там разделяли плячката си и я разпродавали. Хазарт, алкохол, проститутки, контрабанда – всичко това превърнало Порт Роял в град на греховете. Населеното място било основно пристанище за пиратите, покровителствани от Английския и Холандския кралски двор, за да донасят и харчат плячкосаното там.

Когато тези правителства преустановили практиката да издават „писмо за пиратство“ срещу испанските кораби, превозващи съкровища през края на 16 век, много от пиратите започват да плячкосват за себе си и използвали града като основна база по време на разцвета на пиратството в Карибите. Пирати от цял свят се стичали към Порт Роял. Пиратите и ромът останали старата слава на Порт Роял, днес градът е известен с унищожителното земетресение, потопило в морето 2/3 от него.

порт роял
На 7 юни почти целия Син Сити е потънал в морето само за 2 минути. По-голямата част от града днес е прокрита с повече от 8 метра вода. Земетресението е определяно от местните като божие наказание за извършените грехове. Над 2 000 души били жертвите тогава.

инфо: http://tumnihorizonti.alle.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.