Колко големи могат да са всъщност черните дупки?

pixabay.com

Тайните на вселената са необятни, като голяма част остават загадка за човечеството и до днес. Едни от тях са черните дупки, които предизвикват голям интерес от страна на учените, които ги изучават. Те са доста трудни за наблюдение поради факта че светлината не успява да се премине добре през тях.

Учените и до днес са в търсене на така наречения пръстен от светлина около тях, който в действителност представляват самите черни дупки. Могат да са наистина гигантни и съществуват в центъра на всяка галактика. Смята се, че те се превръщат в нещо като супермасивни помпи от малки дупки, които абсорбират всичко по пътя им.

Размерът им се изчислява на основата на скоростта на въртене на газа около отвора. Според Прия Натараян черните дупки могат да са доста по-големи. Образуват се от звездите, които се разпадат или пък при сливане помежду им. Тяхната реална маса един вид се кондензира благодарение на силната гравитация, като това явление се получава и е съсредоточено в една точка.

В центъра на добре известния Млечен път се разполага една добре изучена черна дупка, която се отличава с големите си размери. Учените са на мнение, че подобни огромни черни дупки могат да бъдат открити във всяка една галактика. Изключително интересен феномен е сблъсъкът, който може да се получи между две галактики. Това се случва, когато те се приближат много една до друга и се слеят и черните дупки в тях.

Знаейки скоростта на най-големите черни дупки, учените са могли да предположат и да сметнат техния размер на по-ранните им етапи на развитие. Било е установено, че в миналото тяхната маса е била равна на милиард слънца, като днес са израснали в няколко пъти и са се превърнали в огромни черни дупки.

Съгласно изследванията и проучванията в тази област е било изчислено, че масата им надвишава тази на Слънцето с около 5-50 милиарда пъти. По мнение на учените в тази област една от трите свръхмасивни черни дупки е вече известна на астрономите, като тя се намира в галактиката OJ 287 и е на 3.5 милиарда светлинни години от планетата ни.

Нейната маса надвишава тази на Слънцето с цели 18 милиарда пъти. Тази цифра е основана на характеристиката на излъчваната радиация, въпреки че някои учени поставят под въпрос точността на подобно изчисление.

Теориите относно този процес са множество, като учените и до днес се питат дали той е безкраен и колко често се случва това. Отговорите във всеки един случай са много повече от въпросите, които и до днес съществуват около черните дупки и загадките около тях.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Черна дупка в нашата галактика е толкова масивна, че не трябва да съществува

Възможен намек за живот, открит на Венера?

Как ще изглежда краят на Вселената?

Метеорит е донесъл най-старата материя на Земята

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.