Космическият модул Philae е кацнал три пъти на кометата 67Р

комета Космическият модул Philae („Филе“) на Европейската космическа агенция (ЕКА) е кацнал на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко не веднъж, не два, а три пъти след отказа на закотвящите механизми, пише Space.com. Въпреки това той е здрав и изпраща удивителни фотографии от новия си дом.

Екипът на ЕКА все още не е напълно сигурен къде точно се е приземил Philae след двата отскока от повърхността на кометата, наричана на галено Чури. В момента учените смятат, че модулът, който се отдели от космическия апарат майка Rosetta („Розета“) на 12 ноември, се намира в потенциално опасна позиция, далеч от планираното за приземяване място. Изображенията, изпратени от Philae показват, че той е в сянката на нещо, за което се предполага, че е скала.


„Невероятно е, че сме там“, казва Жан-Пиер Бибрин, един от учените в екипа на мисията. „Ние се приземихме…Моля, не подчертавайте отказа на системата. Страхотно е, че сме там, където сме“, добавя Бибрин.

Снимките на Philae са първите фотографии в историята на човечеството, направени от повърхността на комета. По време на приземяването кометата, спускаемият модул и Rosetta са се носили в дълбокия Космос със скорост 17 702 км/ч.

Изследователите от ЕКА планират да се опитат да открият местоположението на Philae на снимките, направени от кораба майка Rosetta, която е в орбитата на 67Р. Един от трите крака на модула вероятно не е стъпил на повърхността и това може да затрудни извършването на сондаж. Други опасения са, че сондата не получава достатъчно слънчева светлина при сегашната си позиция, което може да намали живота й. Учените обаче не губят надежда.

„Дори ако приемем, че първият научен етап ще приключи заради изразходване на батериите, това не означава, че модулът е извън строя“, обяснява ръководителят на приземяването Стефан Уламек. „Възможно е модулът да премине в състояние на хибернация и да се събуди отново, когато има повече светлина, възможно е също това да не се случи“, добавя той.

Космическият апарат Rosetta и спускаемият модул Philae се срещнаха с Чури през август т.г., след 10-годишен космически полет. Очаква се Rosetta да остане с кометата и да я изследва до декември 2015 година.

инфо: focus-news.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.