Къде е центърът на Европа и какво има там

Снимка: pochivkablitz.bg

Малкото градче Полоцк във Витебска област в Северен Беларус е географският център на европейския континент. Или поне така твърди.

Всъщност за географски център на Европа по-широко се приема място, което е малко по на изток от Вилнюс, Литва, според проучването на Жан-Жорж Афолдер от Националния географски институт на Франция.

Въпреки това по-скорошно проучване, проведено от беларуски екип, посочило, че средата на континента е точно в тяхната държава, съобщава Atlas Obscura.

Местните геодезисти Алексей Соломонов и Валери Аношко публикували откритието си в техническо издание през 2000 г. Това всъщност е последният претендент за център на Европа, като преди него има още пет. Това откритие е потвърдено от руски учени от Москва.

През 2008 г. в Полоцк е издигнат монумент по този повод. Въпреки че той е доста по-малък в сравнение с околните гигантски паметници от съветската епоха, включително и един на Ленин на същата улица, този монумент е красиво проектиран и пасва добре на зеления градски център.

Снимка: pochivkablitz.bg

Той изобразява Северното полукълбо с карта на Европа, пресечена от меридиани. Корабът на върха на монумента е символ на град Полоцк, който е бил важен търговски център по река Двина по времето на викингите.

В допълнение към посещението на паметника може да отидете до близката поща и да си закупите сертификат, с който да докажете, че сте били в сърцето на Европа.

Паметникът се намира в обществен парк в центъра на града, заобиколен от магазини, ресторанти и музеи. Надписите по него са на шведски, руски, гръцки, английски и беларуски.

Всъщност определянето на географския център на Европа е доста сложна задача. Основната причина това място да се оспорва от много претенденти са многобройните отдалечени острови, които едни включват, а други не, в изчисленията.

Първото официално обявяване на център на Европа е напрвено през 1775 г. от полския астроном и картограф Собиекрайски, според когото това е град Суховоля в Североизточна Полша. За крайни точки на Европа той считал най-западната част на Португалия, най-източната част на Централен Урал, най-северната точка на Норвегия и най-южната точка на Гърция (без островите).

В Суховоля е издигнат паметник с координатите 53°34′39″N 23°06′22″E.

Снимка: pochivkablitz.bg

В наши дни има общо шест претендента за среда на Европа – село Кремничке Бане в Централна Словакия, град Рахив или близкото село Дилове в Западна Украйна, село Гирия близо до Вилнюс в Украйна, остров Сааремаа в Естония, Полоцк в Беларус, Талия в Унгария.

Morkadis

Точката близо до литовското село Гирия е единственият признат от „Книгата на рекордите Гинес“ център на Европа. Методът за намирането му е изчисляване на центъра на гравитацията на геометричната фигура на Европа. Там също е поставен паметник, а близките поля, езеро, хълм и старо гробище са отделени и превърнати в резерват.

Всъщност на почти всички от изброените места има поставен някакъв монумент, отбелязващ ги като център на Европа.

Определянето на географския център на ЕС е доста по-лесно. След 31 декември 2020 г., когато Великобритания излезе от Съюза, това място е селцето Гадхайм близо до град Вюрцбург в Германия.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Как изглежда изоставеното руско селище Пирамида в Норвегия

Фосе Дион – неразгаданата смъртоносна загадка на Франция

Най-малките и приказни градчета в света

Домовете ковчези в Хонгконг – обида за човечеството?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.