Легендата за Ноевия ковчег

От древни времена хората са разказвали за страховете, надеждите и вярванията си в легенди. Те са живи разкази за събития, които са отглас на реални истории, случили се в по-далечни времена и оказали въздействие върху цялостния живот на хората.

Една от най-известните легенди е тази за Ноевия ковчег, за която научаваме от Библията. Книгата се казва Битие, писана е няколко века преди Христа и представлява разказ за Всемирен потоп, в който Бог унищожил живота на Земята, запазвайки само едно семейство, това на Ной.

Какво накарало Бог да унищожи своето творение – човека, кой е Ной и защо е избран от Бог? За всичко това можем да научим от Стария завет.

Според разказа животът на Земята бил добър за хората и числото им бързо се увеличило, но те не живеели по божите закони. Грехът и злото се разпространявали бързо и увлекли човешката маса.

Сред хората живеел пророк, на име Енох, който не се поддавал на греха. Той предупреждавал всички да бъдат смирени и добри, защото Бог ще унищожи злите, но никой не го слушал.

След смъртта на Енох живял само един праведен и добър човек, който се различавал от останалите. Той се казвал Ной и също като Енох настоявал хората да живеят по божите правила. Тъй като усилията на Ной не дали резултат, Бог решил да унищожи злия свят, но искал да запази Ной и семейството му, както и много от животните на Земята, за да може те да дадат нов път на живота след унищожението.

По съвет на Бог Ной построил ковчег. Това бил голям кораб, който трябвало да побере избраните хора, както и животните. Строителството на кораба продължило десетилетия, а Ной не спирал да предупреждава за предстоящото унищожение, но напразно. Когато дошло определеното от Бога време, Ной, семейството му и животните влезли в ковчега, Бог затворил вратата и завалял проливен дъжд. Водната стихия не спряла 40 дни и нощи и Земята била залята с огромно количество вода. Настъпил Всемирен потоп. Злите хора се издавили. Спасили се само обитателите на ковчега.

След няколко месеца водата спаднала, а ковчегът заседнал в една планина. Ной и спътниците му излезли от ковчега, в който прекарали цяла година. За благодарност, че го е спасил, Ной пренесъл жертва на Бога и получил неговото уверение, че повече няма да праща потоп и да унищожава живота.

Като доказателство за добрата си воля Бог изпратил дъгата, която да се появява след дъжд и да напомня на хората за неговото обещание.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Старата легенда за Вилхелм Тел и ябълката

Приказната легенда за капана за сънища

Легендата за цар Ирод

Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-воини

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.