Легендите за замъка на Дракула

бран

В Румъния се продава замъкът Бран, известен като замъка на граф Дракула. Замъкът се намира на 30 километра от Брашов. Той се явява важен национален паметник и туристическа дестинация, която ежегодно привлича множество любители на митове и легенди.

Замъкът е построен през 1226 година като отбранителна крепост. Но своята слава той е придобил през 1898 година, когато ирландският писател Брам Стокър е написал романа „Дракула“.

Замъкът Бран се намира в близост до дере и в него нощувал прототипът на книжния вампир – граф Влад Цепеш (Дракула). Макар че замъкът не принадлежал на Цепеш, местните завинаги го свързали с името на Дракула.

Влад III е получил прозвището Цепеш (което ще рече „този който разцепва, пронизва“) за особената жестокост при разправата с врагове и неприятели – той набивал провинилите се на кол. Прозвището Дракула (в превод „дракон“) му е останало от баща му Влад II, който бил член на елитния рицарски орден на Дракона.

Влад III управлявал средновековна Валахия (област от Румъния) и се славел с немислимата си жестокост. Той можел да убива невинни хора за забавление и да взема вани в тяхната кръв.

2

Кладенецът в замъка Бран.

По някои данни граф Цепеш е бил магьосник и е сключил сделка с тъмните сили. След неговата смърт плъзнали слухове, че граф Дракула се е превърнал във вампир. Според една от версиите това се е случило, тъй като тялото му изчезнало от гроба. Според друга – защото много от жертвите на графа го проклинали преди смъртта.

Образът и името на графа толкова впечатлили Брам Стокър, че той направил Дракула главен герой на своя роман, като увековечил името му заедно със замъка Бран.

Замъкът Бран е обвит в множество тайни. Той крие в себе си голямо количество подземни тунели и лабиринти, по които може да се проникне незабелязано в замъка или да се избяга от него. В двора на замъка има кладенец. Според една от легендите веднъж годишно, точно в полунощ на 31 септември, оттук излитат душите на жертвите на Дракула. Но септември има само 30 дни.

Тук има и стая с креват, на който според легендите Дракула е пил кръвта на своите жертви. Но Влад Цепеш е бил в замъка, според различни данни, само един или няколко пъти. Затова реалността на този мит е доста съмнителна. Но легендата привлича туристите като магнит.

3

Къде се намира гробът на Влад Цепеш и съществува ли той изобщо, никой не знае. Но много любители на мистиката смятат, че останките на тиранина се намират именно в този замък. Местните жители разказват, че неговият призрак и до днес броди из местните гори. Според други версии останките на Дракула се намират на остров, разположен в центъра на езерото Снагов, недалече от Букурещ.

Според поверията обезглавеното от турци по време на битка тяло на графа било предадено на земята пред самия олтар на манастира, намиращ се на острова.

Но тези данни не са потвърдени, разкопки там не са установили нито човешки останки, нито гроб. Има слухове, че тялото на Дракула след смъртта е изчезнало и това още повече убедило любителите на легендите в мистичността на тази история.

дракула
Morkadis

граф Дракула

Но така или иначе замъкът Бран и неговите околности са обрасли с множество легенди и се явяват любимо място на многобройните туристи. Около един милион души годишно посещават замъка на граф Дракула. За жалост не можем да надникнем в дълбините на вековете и да разберем цялата истина за живота и смъртта на кървавия граф.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ЗАМЪЦИ И ИМЕНИЯ, ОБИТАВАНИ ОТ ТРАГИЧНИ ДУХОВЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.