Замъци и имения, обитавани от трагични духове


Понякога човек много лесно може да разбере как възникват легендите за духове, обитаващи определени места. Тези извисяващи се замъци и имения изглеждат така, сякаш би трябвало да приютяват душите на техните някогашни обитатели. И разбира се, всеки един от тях върви в комплект с една фантастична история за духове, пише io9.

Замъкът Елц над река Мозел в Германия. Изграждането му започва през 50-те години на миналия век.

1

Вероятно това е единственият замък, който все още е собственост на семейството, живяло тук цели 33 поколения от средата на XXII век насам.

Според Лейси Фалконе „в спалнята на графинята има броня и брадва. Те принадлежат на призрака на замъка Агнес. Според историите тя е умряла, докато е защитавала и него, и своята чест от нежелан ухажор.“

2

Рейнхъм Хол, построен през 60-те години на XVII век, Норфолк, Великобритания

3

Сестрата на Робърт Уолпоул – първият министър-председател на Великобритания е била втора съпруга на британски либерал на име Чарлс Таунсхенд. Той е бил известен с бурния си характер. Когато Таунсхенд открива, че жена му е изневерила с лорд Уортън, той я заключва в нейните покои. Тя остава там до смъртта си през 1726 г.

4

Призракът е забелязан за първи път през 1835 г., а прословутата снимка е направена от капитан Хуберт Провант през 1936 г.

Роуз Хал, Монтего, Ямайка. Построен през 70-те години на XVIII век от Джон Палмър

1

Ани Палмър – съпругата на първия собственик – убива трима от съпрузите си и отравя или омайва нейните роби-любовници, принуждавайки ги да заравят телата на плажа.

Според историите нейният призрак прави така, че по стените да се появяват петна от кръв.

Morkadis

2

Замъкът Бран, дом на Дракула в Карпатите край Бран, Румъния. Построен в края на XIII или началото на XIV век. Бил е кралска резиденция на румънското кралско семейство между 1920 и 1947 г.

3

Не съществуват доказателства, че този замък някога е бил дом на принц Влад Дракула. Според легендите обаче някои от хората, набити на кол тук, все още го обитават.

4

Имението Удчестър, Удчестър, Глостършър, Англия

1

Изграждането на това имение започва през 1858 г. Строителите обаче го изоставят през 1873 г. Отвън е завършено, но липсват стаи и подове.

2

Според Haunter Rooms „през 1902 г. свещеник е видял странно привидение на портите на имението. По пътеките е забелязван и конник-фантом. Смята се, че на имението се дължат всички случки с духове в района. Параклисът е обитаван от висок мъж, който е бил виждан многократно… Посетителите са припадали и са били нападани от духовете, обитаващи имението. Много хора казват, че са забелязвали рееща се във въздуха глава в баните. Има и дух на стара жена, който напада жените в тъмното. Имението е построено върху територията на три сгради, които също са били обитавани от духове. Някои твърдят, че в параклиса се провеждат сатанински ритуали. Други пък чуват как жена пее ирландска народна песен в кухнята. Духът на младо момиче е забелязван няколко пъти как тича нагоре и надолу по стълбите на първия етаж на имението.“

Според Би Би Си един от духовете е бил заснет от камера за видео наблюдение през октомври 2005 г.

Каса Лома – замъкът с най-много духове в Канада. Торонто, Онтарио. Построен между 1911 г. и 1914 г. по дизайн на Е. Дж. Ленокс.

3

 

4

Някои хора твърдят, че призрака на финансиста на замъка – сър Хенри Мил Пелат – е бил забелязван на бюрото си във вътрешната градина. Асансьорите пък се държат по особено странен начин.

Замъкът Лийп (първоначално се е казвал Léim Uí Bhanáin). Разположен е на север от Роскрей, Ирландия. Построен около 1250 г. за клана О’Банън върху място, на което са живели хора поне от Желязната епоха насам.

1

През 1922 г. замъкът е почти изцяло унищожен от пожар. Превърнат е в обитаем дом през 1991 г. от Шон и Ани Райън. Тяхната история с духове е една от най-добрите. Ето какво пише Haunted Britain:

„През май 2002 г. Шон Райън – световноизвестен музикант – и съпругата му Ани, собственици на Лийп, се натъкват на призрака на стар мъж, седящ на стол край камината на първия етаж. След като поздравил призрака, Шон продължил да си върши върши ежедневните задачи. В края на краищата неочакваната поява на нов дух е просто част от това, което можеш да очакваш, когато живееш в може би най-обитаемият с духове замък в Ирландия.“

2

Според местните истории тук живее и гном на име То.

Замъкът Преджама, изграден в ренесансов стил в основата на пещера в централна Словения в средата на XIII век. Има и таен тунел.

3

Може би все още можете да чуете звуци и стъпки в тунелите и в стаята за мъчение.

1

Чилингъм – пълният с най-много духове замък в Чилингъм, Нортъмбърланд, Англия. Преди XIII век е бил манастир.

4

 

Най-известният дух на Чилингъм е Синьото момче. Някои гости обаче са чували и лейди Мери Бъркли и са виждали сини светлини.

Замъкът Кълейн край Мейбол, Карик, Шотландия. Построен между 1777 г. и 1792 г. от Робърт Адам.

2

 

3

В този замък има най-малко седем призрака, включително слугиня, гайдар и жена с бална рокля.

Замъкът Амбърлей край Аръндел, Западен Съсекс, Великобритания

1

 

2

Това имение от XII век е било укрепено през 1377 г. и използвано от епископите на Чичестър векове наред. Днес е хотел.

Мястото е обитаемо от слугиня на име Емили, която е била прелъстена от епископа, забременяла е, а след това е пометнала. Момичето не е издържало и е скочило от кулата в реката.

Замъкът Мошам (известен още като Замъкът на Вещиците), Унтерберг, Австрия. Построен в началото на XIII век. Място за мъчение на най-кървавото изпитание на вещици между 1675 и 1687 г.

1

Според историите край замъка са забелязвани върколаци. Някои хора твърдят, че са забелязвали духове и вещици в самото имение.

Замъкът Единбург, Единбург, Шотландия. XII-XVI век. Построен е върху вулканична скала. Под него се намира неактивен вулкан.

2

Много от посетителите твърдят, че са виждали стар мъж в кожена престилка, мистериозен гайдар или обезглавено момче с барабан. Други пък настояват, че нещо го е придърпало или докоснало, че са почувствали рязък спад на температурата или пък че са видели мъгли.

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.