Легендите за църквата в село Добърско

икона

В една от най-интересните легенди за църквата в разложкото село Добърско – Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат, се казва, че изворът край нея помогнал на ослепените Самуилови воини да върнат зрението си.

В историята се казва, че миейки прободените си очи, войниците на цар Самуил, ослепени от Василилий II Българоубиец, прогледнали, защото всеки един от тях бил родом от разложкото село.

В самата църква могат да се видят и изографисани войниците на цар Самуил, които мият очите си в извора.

Днес лековитото изворче край църквата привлича хиляди туристи, които вярват, че водата от него помага при очни болести – слепота, глаукома, напреднало перде на окото и ечемик.

Не са малко и хората, които пристигат от чужбина с шишета, за да пълнят от водата и да я занесат у дома.

Вярва се още, че изворчето, наричано от местните аязмо, може да сбъдва и желания. Затова всеки, който мине покрай него, си пожелава нещо и хвърля монета.

 Църквата е построена през 1614 година, като се смята, че в миналото до нея е имало и друга света обител. Новата църква е изградена като трикорабна базилика от заможни местни жители.

Въпреки че е малка по площ, църквата впечатлява със своите 460 стенописа, сред които има и голям брой не само на светци, но и на светици. Дори храмът в Добърско е единственият в България, където има толкова голям брой на изображения на светици.

Друга емблема на храма Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат е нарисуваният като космонавт Христос. Иконата е известна още като Преображение Христово или Исус в космическа ракета.

Пред нейния олтар в земята е вкопана каменна плоча с издялан на нея двуглав орел със скиптър и жезъл, като според замерванията това е мястото с най-голямо енергийно поле.

Друг уникален иконопис е Божие Воскресение и докато на Преображение Христово Христос е изобразен като астронавт, който излита в небесата, на Божие Воскресение той отново се връща на Земята, за да изведе мъртвите в Отвъдното.

Интересни са и иконите на свети Георги и свети Димитър, които са изобразени в цял ръст.

инфо: sanovnik.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Вижте още: 

МИСТЕРИОЗНА ИКОНА ВЪВ ВИДИНСКА ЦЪРКВА – ИСУС, ИЗОБРАЗЕН В КОСМИЧЕСКИ КОРАБ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.