Ледниците в Перу са се стопили наполовина за 50 години

Изображение: pixabay.com

Затоплянето на климата е
предизвикало стопяване на 51 процента от повърхността на ледниците в Перу за 50 години, което е предизвикало образуване на нови езера, съобщи АФП.

Националната служба по водите издаде доклад за периода 1948-2019 г. Той разкри, че образуваните нови езера са свързани с отстъпване на ледниците, предава БТА.

„Ледниците са екосистеми, които са много чувствителни на затоплянето на климата. През последните десетилетия ефектите са по-явни и предизвикват забележимо смаляване на масата им и образуване на нови езера“, пише в доклада.

В Перу има повече от 800 планински езера и 2679 ледника с обща площ около 2000 км.

Ледникът Пасторури, който е дълъг 5200 м, е един от най-големите магнити за туристите. Той обаче е най-засегнат – повече от 50 процента от повърхността му се е стопила. От 1980 г. до 2019 г. се е свил с повече от 650 м.

източник: novini.bg

Вижте още:

25те най-екстремни климата и места на света

1/5 от мегаполисите ще преживеят климатични катастрофи до 2050 г.

Епидемиите в историята винаги са били свързани с големите климатични промени

Климатичната война

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.