Изследователи ще търсят скелета на Мона Лиза с ДНК тест

Лиза Жерардини дел Джокондо може би е погребана в стара фамилна гробница във Флоренция.

мИзследователи съобщиха, че отварят фамилна гробница във Флоренция за пръв път от векове. Упражнението е част от дългогодишните им усилия да идентифицират костите на жена, за която се смята, че е била моделът от прочутия портрет на Мона Лиза, нарисуван от Леонардо да Винчи, пише „Ен Би Си Нюз“. ДНК тестването на костите в гробница може да потвърди, че изследователите най-накрая са открили останките на Лиза Жерардини дел Джокондо – съпруга на търговец, който бил съсед на Леонардо. Гробницата е разположена в криптата на Мъчениците зад основния олтар на флорентинската базилика Сантисима Анунциата.

Сегашният консенсус сред експертите по изкуство, е че Лиза Жерардини е жената с енигматичната усмивка, вдъхновила ренесансовия художник за създаването на прочутото платно, което продължава да събира огромни тълпи в парижкия Лувър.

Миналата година бяха изкопани няколко скелета от мазето на бившия манастир Урсулин във Флофенция. Смята се, че е Лиза е била погребана там. Учените обаче още не са сигурни кой от скелетите е принадлежал на модела зад картината.

„В момента провеждаме тестове с въглерод върху три от осемте скелета открити в Сейнт Урсула, които могат да бъдат на възрастта на Лиза Жерардини, когато тя е починала“, коментира пред агенция АНСА Силвано Винчети, ръководител на националния комитет за културно наследство на Италия.

Тези тестове ще покажат кой скелет принадлежи на човек, живял по времето на Леонардо в началото на 16 век. Едва тогава върху него ще бъде проведен финалния ДНК тест, който ще покаже дали има съвпадение между въпросния скелет и два от скелетите в семейната гробница, за които се смята, че са на синовете на Мона Лиза.


Историците са на мнение, че известната картина e поръчана от съпруга на Лиза – Франческо дел Джокондо, за да отпразнува бременността на съпругата си с второто им дете, което се ражда през 1502 г. или е заради закупуването на къщата през 1503 г. След смъртта на Франческо Лиза става монахиня и умира в манастир на 63-годишна възраст.

Ако успеят да открият костите на Лиза Жерардини учените ще се опитат да реконструират лицето й по останките от лицевите кости и така да изградят образ, базиран на костната структура.

инфо: http://www.blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.