Ледниците на Антарктика се топят три пъти по-бързо

ледТопенето на ледниците в района на Антарктика протича с три пъти по-бързи темпове през последното десетилетие, установи проучване, цитирано от Франс прес.

Ледовете от морето Амундсен в Западна Антарктика се топят най-бързо на континента и допринасят най-много за повишаването на нивото на океаните, констатираха учени от университета в Ървин в Калифорния и от Лабораторията за ракетни двигатели към НАСА.




Две други проучвания, публикувани през месец май, стигнаха до извода, че топенето на ледниците в западната част на Антарктика, които съдържат достатъчно вода, за да покачат нивото на океаните с 1 метър, е необратимо. То е предизвикано от глобалното затопляне. В най-новото изследване са използвани четири технически метода за установяване на топенето на ледниците. Общият обем на изгубен лед на планетата е бил 83 милиарда тона годишно от 1992 година насам.

А ледниците от Антарктика са се разтопявали с еквивалента на една планина Еверест на всеки две години. Най-високата планина на планетата тежи 161 милиарда тона, припомня агенцията.

инфо: cosmos.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.