Луди гении! Опити с трупове създали романа за Франкенщайн

Хиперинтелектуалци, отличаващи се с леки странности или с изключителна ексцентричност, са опитвали в продължение на векове да променят мирогледа на хората.

Един от първите, проявили гениална лудост, е Йохан Конрад, алхимик от седемнадесети век. Той става известен с изобретяването на берлинската глазура, една от първите синтетични химични бои.

Истински се прославя обаче с безкрайното си търсене на еликсира на безсмъртието, който постоянно забърква в замъка Франкенщайн. Неговите експерименти с трупове вдъхновили писателката Мери Шели да напише роман за Франкенщайн.

На датата 30 август се отбелязва денят на Франкенщайн, така че може спокойно да се отпуснете с интересната история на Мери Шели и да се опитате да вникнете в дълбочина в образа на доктора и неговото „творение“.

Вернер фон Браун на 12 години напълнил кола-играчка с огромно количество фойерверки и с тяхна помощ я подкарал по препълнена улица. Той създал хитлеровата ракетна програма V-2, а след това пристигнал в САЩ като военнопленен и се заел да изучава Луната.

Фриман Дайсън, известен ядрен физик, станал известен благодарение на научно-фантастичните си книги. Той лансирал идеята за създаване на изкуствен щит около планетата, за да се използва енергията на Слънцето. Той учудвал всички с вярата си в контакта ни с извънземни.

Ричард Феймън, участвал в Манхатънския проект по разработване на ядрената бомба, е един от най-значимите учени на двадесети век. В свободното си време той се посветил на маите и замъците.

Физикът Джеф Парсънс работел в калифорнийската лаборатория по реактивно движение, но в свободното си време практикувал черна магия и смятал себе си за Антихриста.

Без да има специално образование, той успял да изобрети ракетно гориво, което САЩ използвали през Втората световна война. Животът му свършил трагично – той бил разкъсан на парчета по време на експеримент в дома си.

Никола Тесла, който е изобретател на безжичното радио и генератора на променливия ток, е роден в деня на най-голямата буря с мълнии през 1856 година. Тесла бил известен като маниакален гений, който почти не спял и постоянно правел шоу пред непознати.

Леонардо да Винчи намирал време не само за гениалните си произведения на изкуството, но успявал да прави проекти на странни машини. Много от тях загинали заедно със създателя си, но други след време са построени – например неговият рудиментарен хеликоптер.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Сънищата, оставили отпечатък в историята

Два наистина зловещи замъка и мистериите около тях

За Вуду магията и зомбитата

Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.