Контрол над чуждо тяло през интернет (видео)

а4Използването на интернет за създаване на директна връзка между мозъците на двама души може да звучи като научна фантастика, но всъщност вече e факт. Учените от университета във Вашингтон Раджеш Рао и Андреа Стоко твърдят, че са осъществили първия такъв експеримент с хора, извършвайки го върху себе си. Рао и Стоко са били отделени в различни сгради и са били свързани с устройства, които да запишат, изпратят и предадат мозъчните сигнали на Рао директно в мозъка на Стоко, минавайки през интернет с помощта на специална стимулираща намотка.


За експеримента е била използванa елементарна компютърна игра, в която играчът трябва да отстреля „враговете“, когато прелетят над него. Рао гледал екрана на играта и си представял как вдига ръката си и натиска бутонът Space за да стреля, но всъщност клавиатурата била пред Стоко. Благодарение на директната връзка между мозъците на двамата, пръстът на Стоко натискал бутана в подходящите моменти за да елиминира мишените, въпреки че не виждал екрана на играта.

Макар и  безобиден, експериментът повдига множество етични и морални въпроси. Кой кого и как би могъл да контролира в бъдеще остава неясно, но едно е сигурно – много научнофантастични антиутопии рано или късно могат да се окажат технически постижими.

Видео от експеримента можете да видите по-долу:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.