Луната представя небесно шоу

луна

Три лунни явления ни очакват през днешния ден. Астрономическото шоу ще бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка. Ако имаме късмет, над България ще видим неговия финал, съобщи bTV.

Днешното лунно затъмнение съвпада с явлението, наричано „кървава“ Луна. При него слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево.

В трите съвпадения няма нищо фатално, напомнят учените от Института по астрономия към БАН.

„Луната е в перигей, това означава, че е най-близко до земята. Нашият естествен спътник ще бъде само на 360 хиляди километра от нас, поради което ще изглежда до 14 процента по ярък, няма обичайното. Днес е и пълнолуние, което означава, че ще виждаме пълната луна по-ярко докато тя е по близка. И третият феномен, който съвпада е, че днес по обед българско време започва и пълно лунно затъмнение. Ще можем към шест без петнайсет да наблюдаваме последната фаза от него от всички точки на България“, обясни пред БНР д-р Владимир Божилов, астрофизик от Софийския университет.

Съвпадането на трите събития не се е случвало от 35 години, съобщава НАСА, то ще се повтори през 2037-а година.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Луната крие мрачни тайни или никога не е съществувала?

Руснак: На Луната има град, видях го! 

Уфологът Джордж Греъм: Луната е завладяна от извънземни, НАСА си мълчи

Народни поверия: Как траките са предсказвали времето по Луната

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.