Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

Дните и нощите на Земята са на път да се променят, тъй като естественият ѝ спътник променя скоростта си на върнете и се отдалечава, съобщава вестник Индипендънт.

С всяка година Луната се отдалечава с между 3-4 сантиметра, като това се отразява върху продължителността на дните и нощите. Промяната в скоростта на спътника се отразява и върху ротацията на нашата планета.

Колкото повече Луната се отдалечава от Земята, толкова по-бавно ще се върти нашата планета, уточняват учените от университета на Уисконсин-Медисън.

Те са установили, че преди 1.4 милиона години орбитата на Луната се е намирала много по-близо до орбитата на Земята. Осите им били с различно разположение, а денонощието е продължавало само 18 часа.

Отдалечаването на Луната въздейства на Земята както протягането на ръцете на въртящ се фигурист, пояснява професор Стивън Майърс, като допълва, че този процес не е завършен.

Но вероятно ще отнеме милиони години, преди Луната да се отдалечи дотолкова, че промяната на земните денонощия да се усетят осезаемо.

Учените са направили изчисленията за въртенето на Земята по седиментите в скала на 90 милиона години и информацията, които те са им дали за климатичните цикли.

Предполага се, че Луната е парче, отделено от Земята при сблъсък с друг космически обект. Първоначално се е намирал в непосредствена близост, но след това е започнал да се отдалечава.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Армстронг: Дадено ни беше да разберем, че Луната е заета

Потулената истина за откритията на Луната

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ето как влияят фазите на Луната

Какво би станало ако Луната изчезне? 

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.