Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

Дните и нощите на Земята са на път да се променят, тъй като естественият ѝ спътник променя скоростта си на върнете и се отдалечава, съобщава вестник Индипендънт.

С всяка година Луната се отдалечава с между 3-4 сантиметра, като това се отразява върху продължителността на дните и нощите. Промяната в скоростта на спътника се отразява и върху ротацията на нашата планета.

Колкото повече Луната се отдалечава от Земята, толкова по-бавно ще се върти нашата планета, уточняват учените от университета на Уисконсин-Медисън.

Те са установили, че преди 1.4 милиона години орбитата на Луната се е намирала много по-близо до орбитата на Земята. Осите им били с различно разположение, а денонощието е продължавало само 18 часа.

Отдалечаването на Луната въздейства на Земята както протягането на ръцете на въртящ се фигурист, пояснява професор Стивън Майърс, като допълва, че този процес не е завършен.

Но вероятно ще отнеме милиони години, преди Луната да се отдалечи дотолкова, че промяната на земните денонощия да се усетят осезаемо.

Учените са направили изчисленията за въртенето на Земята по седиментите в скала на 90 милиона години и информацията, които те са им дали за климатичните цикли.

Предполага се, че Луната е парче, отделено от Земята при сблъсък с друг космически обект. Първоначално се е намирал в непосредствена близост, но след това е започнал да се отдалечава.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Армстронг: Дадено ни беше да разберем, че Луната е заета

Потулената истина за откритията на Луната

Ето как влияят фазите на Луната

Какво би станало ако Луната изчезне? 

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.