Няма да повярвате какъв е бил кодът за ядрените оръжия на САЩ

ядренСтивън Беловин, професор по компютърни науки в Колумбия, разкри шокиращ факт. Кодът за стартиране на всички ядрени ракети Minuteman в продължение на 20 години е бил един и същ: 00000000, пише Машабъл.

Беловин открил това след като през 2004 г. се натъкнал на документ от д-р Брус Блейър, бивш офицер от военновъздушните сили на САЩ, който отговарял за подземните силози на ракетите Minuteman.


Кодовете, известни още като Разрешителни връзки за действие (PALs), се появяват след кипърската криза от 1963-64 г. когато напрежението между натовските страни Гърция и Турция ги тласка на ръба на войната. PAL кодовете били създадени, за да позволят единствено на президента на САЩ да използва ядрени оръжия.

Изглежда обаче, че компонентът, засягащ сигурността, е бил изцяло символичен. В продължение на две десетилетия редица президенти разнасяли куфарче, за което се смятало, че съдържа устройство, което непрекъснато променя кодовете за изстрелването.

Разкритията на Беловин обаче показват, че със същия успех въпросното куфарче би могло да бъде пълно със стари вестници – кодът за изстрелване не се променял от лесните за отгатване осем нули.

„Нашият списък за проверки ни инструктираше да проверим два пъти панела за включване в подземния ни бункер за изстрелване, за да се убедим че никакви други цифри освен нула не са били въведени по погрешка“, пише д-р Блейър.

Ако е вярна, тази история обезсмисля повечето от военните трилъри от 80-те, в които е замесено прочутото ядрено куфарче на американския президент.

инфо: http://econ.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.