Магическите сили на хорото

Българското хоро е един от най-тачените ни ритуали. Етнографи и историци смятат, че танцът ни е оставен в наследство от древните траки. Много родни учени, посветили живота си на разбулването на мистериите, свързани с древните ни прадеди, са на мнение, че хорото е българският начин да се свърже човек с Космоса и Вселената. Нека разгледаме магическата сила на хорото!

Някои учени наричат хорото и българската йога или начина на хората да бъдат в унисон с природата и космичното. Погледнато отстрани, традиционният за нашите ширини танц представлява група от хора, танцуваща в кръг на даден ритъм. В центъра е гайдарят, подаващ музиката. Според много хора идеята на хорото е пресъздаването на Слънчевата система със Слънцето и въртящите се около него планети.

Това се подкрепя и с движението на играчите по посока, обратна на часовниковата стрелка – както се движат планетите около Слънцето, и с епизодичната промяна на посоката – по подобие епизодичното ретроградно планетно движение от гледна точка на Земята.

Всичко това е обмисляно до най-малки подробности от древни мъдреци, за да се получи по закона на подобието мощен вибрационен резонанс, проникващ навсякъде – навън и навътре, във всички пространства и измерения на видимия и невидимия свят.

Изследователите смятат, че хорото представлява най-вече култ към Слънцето. Звездата в нашата система е била основното божество на повечето древни религии, включително и за прабългарите. Всеки един детайл от хорото е обмислян много внимателно, за да се създаде мощна вибрация, с която хората да се съединят с Космоса.

Хорото в минали времена е имало и друга функцията. То е било свещен ритуал, имащ за цел единение. В центъра на селото, на града, в танца са се хващали и млади, и стари. Всички поколения и цялата общност – в един общ ритъм.

След като знаем, че нашите прадядовци и прабаби са се ухажвали и харесвали най-вече на хорото, можем да разглеждаме танца и като един от главните ваятели на бъдещите поколения – нещо от всеобщото настроение и от ритъма тогава завинаги се е вграждало в темелите на нацията, в посоката на нейното развитие.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Съветите на Баба Ванга за късмет в къщата

Тези предмети привличат лошия късмет и болестите в къщата

Дърветата с вълшебни сили

Как да използваме магическите свойства на приборите за хранене

Траките можели да лекуват само с думи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.