Магически свойства на шипката

pixabay.com

Преди много време, когато човекът още не се чувствал като цар на природата, той посветил стихове и легенди на дивата роза. Една такава легенда за разцъфнала дива роза е стигнала и до нас: Богинята на любовта Афродита, след като научила за смъртта на любимия си Адонис по време на лов, се втурнала след вестоносеца. Бодливите храсти надраскали кожата ѝ. Капки кръв падали по клоните им и се превърнали в пурпурни пъпки. Така се появила шипката, чийто храст по време на периода на цъфтеж прилича на огромен букет от рози.

Шипката не се различава много от розата – нито визуално, нито в езотеричен смисъл. Тя също така символизира любовта, дава спокойствие, просперитет и дълга младост. Шипката е известна с лечебните си свойства билка. За тази цел и за да се получат всички ползи за здравето от шипката, се използват различни части на храста – от младите клонки и цветовете, до сушените плодове шипка.

Освен за лечебно, шипката се счита и за силно магично растение. Смята се, че магическите свойства на тази дива роза се проявяват по-ярко от тези на нейния облагороден роднина – градинската роза.

Какви магически свойства има шипката и как се използва?

Носител на хармония и любов

Нашите предци са вярвали, че мъниста, направени от плодовете на този храст, са мощен амулет, който предизвиква привличане на противоположния пол. Къпането с ароматните венчелистчета на цвета на шипката помага да се затвърди ефектът – след процедурата привлекателността на жената в очите на мъжете рязко се увеличава. А законните съпрузи подклаждат чувствата на своята „половинка“, украсявайки леглото с клони от шипка, оцветени с капка собствена кръв. Като цяло, при приготвяне на любовни еликсири, плодовете на шипката се смятат за една от най-важните съставки, понеже стимулират нежността, страстта, хармонията и чувствата.

Защита на къщата

Шипката проявява отлични магически свойства в защитата на къщата. Тръните ѝ са най-доброто оръжие срещу нечисти духове, вампири, магьосници и други прислужници на Сатаната. Достатъчно е да засадите храсти до къщата, по външния периметър и никое Зло няма да може да преодолее тази бариера за сигурност. Вътре в жилището обаче ще бъде също толкова полезна – букет от шипкови клонки, поставен в центъра на стаята, ще събере целия натрупан негатив. Шипкови венчелистчета, разпръснати в къщата, успокояват човека и предпазват от домашни неприятности.

Протектор от зли очи, енергийни вампири и клетви

Шипката в къщата показва своите магически свойства и по друг начин. Плодовете ѝ правят човек имунизиран срещу любовни заклинания, клетви, енергийни вампири и зли очи. За да започне да работи това средство, трябва да изсушите шепа плодове и да ги поставите в платнена торба – трябва редовно да я държите при себе си. Ако е проблематично да носите такъв талисман, той може да бъде заменен с кърпичка, шал, козметична чанта или друг сладък аксесоар, украсен с бродерия под формата на шипка – с цветове и плодове. А в къщата може да разпръснете изсушени клонки с плодове под формата на вази с декорация, например. Някои познавачи на магичните средства твърдят, че за да имат най-голяма силата, клонките трябва да се съберат през ноември.

Лечебна магия на шипките

Плодовете на шипката се използват за укрепване на имунната система, както и като противовъзпалително и жлъчегонно средство, отдавна признато и одобрено от официалната медицина. Лечителите и билкарите обаче имат много повече народни рецепти с шипка. След инсулт, например, на пациентите се препоръчва да правят вани с отвара от корени, а при метаболитни нарушения и кожни заболявания – с извлеци от листа и клони. Запарените листенца се прилагат върху възпалени клепачи, а плодовият чай се препоръчва при диабет, съдови проблеми и намалено либидо.

Интересно е, че шипковият чай има и свой магически потенциал: ако се приема през нощта, сънят ще стане пълен, виденията пророчески. И ако подремнете или си почивате близо до цъфтящ или плоден храст, това ще помогне да се развие дарбата на прозорливостта и да се изостри интуицията.

източник: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Магически свойства на Планинските кристали

Какви магически свойства притежават цветовете

Магически свойства на лавандулата, за които не подозираш

Как да използваме магическите свойства на приборите за хранене

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.