Магичните билки по българските земи

pixabay.com

В много от песните на народа ни се пее за омайно биле, което се бере на ранина от млади моми, булки или от баби, за да се възползват хората от магическите им сили. Дали добри духове, населяващи планините, са създали тези чудни растения, които напомнят наниз от дъхави гердани по ливадите и из поляните?

Освен поетични настроения билките носят и много ползи, за които повечето хора не знаят много. Важното е, че в тях текат живителните сокове на българската земя и затова те предават на хората от здравето, силата, мъжеството и красотата на земята. На това се дължи магичната сила на българските билки.

Дивите лечебни растения по българската земя са 772 вида. От тях само 127 вида се използват от традиционната наука, а 250 вида български билки биват събирани с цел терапия.

Народът ни отдавна е схванал тайнството на билките и е създал редица популярни ритуали покрай тях. Най-известен сред тях е Еньовден. Смята се, че на този ден енергията на слънцето е особено мощна и тя се предава като магия на водата и билките.

В тези древни вярвания има много рационални зърна. На Еньовден слънцето достига крайната точка на летния си път и после поема обратния път към зимата.

pixabay.com

Според народните вярвания на този ден слънцето спира за малко и си почива, къпейки се в реките и езерата, които добиват лечебна сила. Билките пък се късат преди изгрева, защото тогава са най-лековити. Билки се берат и правят на китки, за да съхнат под стрехите на къщите и да се превърнат в магическия лек в земните студове.

Венците, оплетени на този празник, също са имали магическо действие. Комунигата, тинтявата, еньовчето, които неизменно са присъствали във венеца, са били смятани за магически билки, на тях се е разчитало, че ще пазят от зли сили, болести и магии.

Сред най-лековитите билки по българските земи са още: цариче, омайниче, очиболец, невен, ранилист, черен и бял оман, жълт кантарион, бял равнец, турта, мащерка, мента, чубрица, лофант, здравец, лавандула и по-специфичните като котешка стъпка, гръмотрън и т.н. – можем да изброяваме дълго.

pixabay.com

Ценното в българските билките са биологично активните вещества, които се съдържат във високи дози – това са витамините, ферментите, етеричните масла. Макар че лечението с билки е по-бавно и изисква време, то е високо ефективно и подходящо при хронични заболявания и когато традиционната медицина се изчерпи.

Ценно е, че се използват всички части на растението за различни оплаквания. Това наистина ги превръща в магия, една билка може да помогне за много страдания според това каква част от нея се използва, а българската земя е благословена с магията, която представляват билките.

източник: sanovnik.bg

10-те най-важни правила за събиране и съхранение на билки

Камъните лекуват като билките

Истинските имена на месеците на български език

Най-лечебните билки, които могат да бъдат открити у нас

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.