Магнитна буря ли е причина за потъването на Титаник?

Точно когато си мислим, че знаем всичко, което трябва да знаем за Титаник – непотопяем кораб, гигантски айсберг, „царят на корабите в света“ и т.н. – идва ново завладяващо изследване, което повдига големи въпроси за това какво наистина се е случило през съдбоносната нощ на 14 април 1912 г.

Дали метеорологичните условия всъщност са причинили потъването на Титаник?

Ключовото откритие на новото проучване е, че северното полукълбо е било в хватката на „умерена до силна“ магнитна буря през тази нощ, която би могла да промени навигационните показания на Титаник, засягайки както планирания му курс, така и информацията, която екипажът изпраща за местоположението им в SOS сигнали.

Идеята е доста проста. Слънцето, което се захранва от вродено ядрено динамо, което гори при милиони градуси, е покрито със слънчеви петна. Те от своя страна се пречупват от гигантски експлозии с размерите на Земята или дори по-големи: слънчеви изригвания.

„Само за няколко минути те загряват материала до много милиони градуси и отделят толкова енергия, колкото милиард мегатона TNT“, обясняват от НАСА. Тези изхвърляния на слънчева маса често са причинени от магнитни промени или сривове и от своя страна причиняват магнитни вълни през Слънчевата система.

Една от причините Земята да е успешно местообитание за живи същества е, че има защитно магнитно поле, което отклонява голяма част от слънчевата радиация и космическия вятър, които иначе биха създали безжизнена, подобна на Марс планетарна повърхност.

Това магнитно поле също се измества и променя във времето, особено когато магнитните полюси се движат около земната повърхност. И животните, и хората са се научили да разчитат на магнитните полюси под формата на изкуствени устройства като компаси, както и на усещането за миграция и навигация на животните. Компасите, като часовниците, трябва да бъдат настроени към правилните единици – като отчитане на магнитния север, докато той се движи по нормален начин.

Но да се върнем към към Титаник. Авторът на статията Мила Зинкова публикува четири предишни статии за Титаник в списание RMetS Weather, изследвайки теорията, че миражите или други визуални изкривявания са играли роля при потъването. Сега Зинкова използва данни за времето и космоса, за да изследва различна теория.

Ако слънчевата светлина е достатъчно силна, маркирана в онази историческа нощ от издайническата Аврора Бореалис, тя може да изкриви магнитното поле на Земята и да разруши магнитни инструменти като компасите. Дори днес слънчевите изригвания пречат на електрическата мрежа и космическия трафик и наистина ценни архивни файлове могат да се съхраняват сигурно само в защитни клетки на Фарадей.

Зинкова твърди, че въздействието върху компасите е повлияло на координатите, съобщени в сигнали за бедствие. „Четвъртият офицер на Титаник Джоузеф Боксхол дава SOS позицията на кораба. Позицията е определена грешно – на около 13 морски мили (24 км) от реалната им позиция “, пише Зинкова.

Но спасителният кораб Carpathia вероятно е имал същата грешна информация. „Компасите на Карпатия може да са били под влиянието на геомагнитната буря в продължение на 5,5 часа, преди и след като са получили SOS сигнала на Титаник, и докато стигнат до спасителните лодки“, продължава Зинкова. „Следователно възможна комбинирана грешка на компаса би могла да е един от факторите, допринесли за успешното спасяване на оцелелите от Титаник.“

Това също така показва колко локализиран е феноменът на слънчевите изригвания. Корабите в определен радиус са получили объркани радио-разговори или са ги пропуснали изобщо. Обратно, на сушата или дори извън засегнатия радиус, всичко е изглеждало нормално, освен при опит за контакт с Титаник или други кораби в близост до него.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Morkadis

Титаник продължава да изпраща сигнал за бедствие на всеки шест години

Оцелели от Титаник: Не ледник, а експлозии го потопиха!

Берта Майне – жената, която оцелява от „Титаник“, но никой не вярва на историята ѝ

Конспирацията – Ротшилд срещу „Титаник“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.