Магнитният щит на Земята се е пропукал при свръх мощна магнитна буря

земята

Земята е толкова гостоприемно място до голяма степен благодарение на обширното магнитно поле, което обгражда планетата и ни предпазва от опасния слънчев вятър и космическата радиация.

Но учените са изследвали една от най-силните геомагнитни бури в новата история и са открили, че защитната ни бариера не е толкова сигурна, колкото сме си мислели. Оказва се, че е била пробита.

Експерти са анализирали данни от телескопа GRAPES-3 в Утакаманд, Индия, който е записал огромно изригване на космически лъчи на 22 юни 2015г.

В продължение на 2 часа земната магнитосфера е била обстрелвана от тези частици, които излъчват високоенергийна радиация и пътуват през космоса с почти светлинна скорост.

Тези неща са толкова силни, че могат лесно да преминат през корпуса на космически апарат, а земното магнитно поле е първата ни защитна линия срещу тях.

Около 40 часа преди събитието от 22 юни, гигантски облак плазма е изхвърлен от Слънцето и след това е ударил магнитосферата със скорост 2.5 милиона км/ч.

Това не е новина, тъй като по същото време е засечена сериозна геомагнитна буря, отговорна за блокиране на радиосигнали в много страни на висока надморска височина.

Сега обаче учените най-после са разбрали пълния мащаб на щетите.

Екип от Индия е изпълнил множество симулации, базирани на данните от GRAPES-3 от онзи ден. Резултатите показват, че магнитосферата се е била пропукала и затова радио системите са се скапали.

Всъщност геомагнитната буря е била толкова силна, че е „препрограмирала“ магнитния ни щит и е отворила пролуки в най-слабите й места, откъдето са преминали радиация и космически лъчи.

Фактът, че подобно нещо се е случило е доста притеснително, тъй като означава, че магнитното поле на Земята се променя – или дори отслабва – на определени места.

Добрата новина е, че магнитосферата е била пробита само временно, но лошата новина е, че това изобщо се е случило.

Няма много какво да направим по въпроса, но учените се надяват, че изучавайки тези събития в момента на случването им – както и минали такива – ще получат по-добра представа как да бъдат подготвени за следващия път.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.