Малки астероиди ще се удaрят в земната атмосфера през седмица

1Огнените топки на изгарящи астероиди се врязват в небето над Земята най-малко два пъти на месец, казват учени, цитирани от Space.com.

Нова карта, създадена от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) документира 556 „огнени“ събития, предизвикани от малки астероиди, които експлодират в земната атмосфера, за периода от 1994 до 2013 година.

„Знаем, че атмосферата играе изключителна роля за защитата на Земята от малки астероиди“, казва Линдли Джонсън от NASA. Огнените топки, наричани още болиди, са метеори с интензитет на светлината поне колкото на планетата Венера в небето.


Учените са съставили картата, използвайки данни, събрани от сензори на американското правителство. Базата данни е по-пълна от предишни такива, но все пак не включва всеки един астероид, които е проблеснал над Земята, така че реалният брой е по-голям от 556.

Картата показва и енергията на всяко от огнените кълба. Най-мощна е руската метеорна експлозия от февруари 2013 година, когато 20-метрова космическа скала се взриви над небето на Челябинск и рани над 1200 души. Челябинската експлозия е освободила еквивалента на 500 килотона ТНТ, посочват експерти. Това я прави 30 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена от САЩ над японския град Хирошима през Втората световна война.

Новата карта проследява сблъсъка с астероиди, широки между 1 и 20 метра, като целта е да предостави допълнителен инструмент за справяне с потенциално опасните космически скали. Учените смятат, че има около 1000 астероида с широчина най-малко 1 километър, които биха могли да унищожат планетата.

NASA вече е засякла 96 процента от тези скали с големината на планини и никоя от тях не носи директна заплаха в обозримо бъдеще. Предполага се обаче, че има около 25 000 астероида с минимална широчина 140 метра в близост до Земята, които биха могли да причинят значителни разрушения . Много от тях се носят все още неоткрити в Космоса.

Досега са идентифицирани над 11 600 астероиди в близост до Земята, а общият им брой вероятно се измерва в милиони. Малки тела се удрят в атмосферата изключително често. Около 100 тона частици, подобни на пясък или прах, падат от Космоса на планетата всеки ден.

инфо: focus-news.net

Вижте още: 

ПРАХ ОТ МЕТЕОРА НАД ЧЕЛЯБИНСК Е ОБИКАЛЯЛ ЗЕМЯТА МЕСЕЦИ НАРЕД

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.