Прах от метеора над Челябинск е обикалял Земята месеци наред

челябинскСлед като на 15 февруари т. г. избухва в атмосферата над руския град Челябинск със силата на 30 атомни бомби, метеорът оставя прах, който обикаля Земята в продължение на поне три месеца, съобщи NASA.

Космическата скала с предполагаем диаметър от 20-ина метра и тегло от над 10 000 тона навлезе в земната атмосфера със скорост от близо 75 000 км/ч и се разпадна на височина от около 23 км.

При прелитането си над мястото на експлозията около 3.5 часа по-късно спътникът Suomi NPP е засякъл прашна диря. Според американската аерокосмическа агенция тя се е намирала на височина от 40 км и се е носела по течението със скорост от над 300 км/ч.


Измерването е направено от апарат за следене нивата на озона високо в атмосферата, като се изчислява колко частици препречват слънчевата светлина. Дирята от метеора се простира над цялото Северно полукълбо и за 4 дни след 15 февруари прави пълна обиколка.

Това, което впечатлило учените, е че Suomi NPP продължава да засича следи от прашния облак три месеца по-късно. Обяснението им е, че стотиците тонове прах са поети от мощни стратосферни ветрове. Макар обемът на материала да е много по-малък от този, изхвърлен при мощно вулканично изригване например, благодарение него не само за пръв път е наблюдавана от Космоса еволюцията на прашна диря от метеор, но и се научава много за поведението на земната атмосфера в най-високите й слоеве.

Прашният пояс, който се е оформил в Северното полукълбо, е бил с ширина 402 км, задържал се е на височина от 35 км и всеки ден се е спускал към Земята със стотина метра.

инфо: http://www.novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.