Мангъров: Има мания за ваксиниране, която е плашеща

pixabay.com

За свободния избор и за достъпа до едно от достиженията на човечеството – ваксините, мнението си пред БНР изразява доц. Атанас Мангъров, лекар инфекционист.

„Винаги съм се занимавал с това да лекувам инфекциозни болести, значима част от които са ваксино предотвратими.

Винаги съм бил привърженик на ваксините, защото най-добре е човек да не се разболява. Това, което се промени при COVID, е, че за много кратко време бяха създадени ваксини за едно ново заболяване. За съжаление тези ваксини не преминаха всички стадии на тяхното клинично изпитване“, казва лекарят.

„Хубаво е, че те бяха създадени, хубаво е, че ги има и че когато някой иска да си направи, може. Но да се налагат тези ваксини, които не са изпитани по правилата на медицинското изкуство за масово прилагане и хората да се заплашват, че могат да загубят работата си, че не могат пътуват, ако не са ваксинирани. Това е много страшно и много неетично, защото, като човек отива да се ваксинира срещу COVID, това трябва да бъде негово лично желание. Защото, преди да се ваксинира, него го карат да подпише едно информирано съгласие, с което той освобождава от отговорност всички тези, които го карат да се ваксинира“, казва Мангъров.

„В другите ваксини тези неща ги няма. Там, ако нещо се случи, всички, свързани с производството на ваксината, носят отговорност. Тук се казва на хората: „Бъдете отговорни, спасявайте другите, но вие, когато се ваксинирате, за вашето собствено здраве – никой не носи отговорност“, обяснява инфекционистът.

„Нормалният срок за производството на една ваксина е най-малко 10 и повече години, докато тези ваксини бяха създадени за няколко месеца. Ние не сме наясно каква е тяхната ефективност. Казва се, че тя е 80-90%, но се вижда, че се наблюдават пробиви. Също така не сме наясно каква е тяхната продължителност на действие. Защото сега се казва, че е нужна, може би, трета ваксина. Също така не е ясно какви са техните странични действия. Всички тези неща трябва да бъдат включени в досието на една ваксина, което няма как да се случи поради кратките срокове,“ смята лекарят.

Ваксината срещу COVID е препоръчителна. „Точно така. Само че се оказва, че човек не може да пътува, че може да загуби работата си, ако не се ваксинира. Като изобщо не се отчитат медицински факти като този дали някой се е срещал с вируса по естествен начин или не. Тука се наблюдава една мания за ваксиниране, мания за боцкане, която е учудваща и плашеща,“ смята Мангъров.

Може би скоро няма да се намери лекарство срещу COVID-19.  „Но това, за което трябва да се намери лекарство, е – хората бяха уплашени до такава степен, че се съгласиха да се откажат от своите права и свободи, за които са се борили от векове, заради една болест. А тази болест не е толкова страшна, колкото я описват. Това е нова инфекция, тя така или иначе ще мине през цялото население на земното кълбо. Но това не бива да бъде основание ние да се съгласяваме да бъдем лишавани от наши основни права и свободи,“ казва доцент Мангъров.

източник: dnes.bg

Вижте още:

От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Сноудън предупреждава: мерките за наблюдение, които създаваме сега, ще надживеят коронавируса

Родените след 1951 година в България може да имат защита от коронавирус

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.