Защо именно щъркелите носят бебетата?

щъркел

Кога е измислена лъжата за това, че щъркелът носи бебетата и защо?

Белият щъркел (ciconia) е птица, разпространена в цяла Европа и известна с това, че мигрира. Щъркелите не зимуват в гнездата си, те отлитат в топлите страни. Всъщност отлитат в Африка, само че има една особеност-избягват да летят над Средиземно море. Ето как европейските щъркели имат два маршрута.

Западният коридор за миграция преминава през най-кратката водна връзка, която свързва стария континент с Африка, Гибралтарският проток. От тук преминават към страните от Западна Африка и на юг от Сахара. Вторият поток се нарича Черноморско-средиземноморски. Той събира щъркелите от Централна и Източна Европа и през югоизточния ъгъл на Балканите, през Босфора или Дарданелите преминава към страните от Близкия изток, като заобикаля Средиземно море от изток. След като достигнат Египет, щъркелите се спускат на юг по Нил до Централна и Южна Африка.

Понеже щъркелите са големи, едри птици, представете си как са впечатлявали тези летателни коридори ранните европейски култури. Като казваме ранните, още елините са почитали щъркелите, имало е забрана за убийството им. В Рим също е съществувала такава забрана, те са били птиците на Юнона, символ на плодородието и се е вярвало, че закрилят дома.

Но защо носят бебетата? По една много стара и очевидна причина. Кога пристигат щъркелите в Европа след миграцията си в Африка? Това се случва през късния март или ранния април. Да, началото на пролетта, започват да цъфтят овошките. Но върнете 9 месеца назад, пада се края на юни. 21 юни е най-дългият ден в годината-празник, отбелязван от всички езически племена по континента, изключително бурно. И като казваме бурно, имаме предвид секс. За паганските оргии около този ден има доста изписана литература, а малко по-късно те са пообуздани с масови сватби. Което по никакъв начин не се отразява зле на секса. Средата на лятото, дългият ден, веселбата, хубавото време, любовта… И след 9 месеца се завръщат ятата. Е, не може да няма връзка, казвали са си хората, между появата на децата и тези гигантски птици. Дали е случайно? Не, не е.

Ето как, още много отдавна, никой не знае кога точно, щъркелът се е асоциирал с плодовитостта. Още повече, че щъркелите са се завръщали в старите си гнезда, които са били в населени места. А шансът там да е заченато бебе и то да се появи, когато идва щъркелът, е огромен. Така щъркелът става носител не само на пролетта, на плодородието, на новото, но и конкретно на плода на любовта-заченат по време на голямото лятно ихо-ахо.

В писмен вид тази легенда я имаме от немците и холандците, които директно твърдят, че щъркелът пускал бебетата, понеже е голяма птица и може да носи товар. Андерсен и е обърнал специално внимание, а Фройд и Юнг са дискутирали надълго и нашироко щъркелите и бебетата. Но нещата са много по-ранни. Пък и съвсем друго си е било да обясниш на вашите, че пустите щъркели имат навика да пускат бебетата, отколкото да влизаш в подробности за едно голямо лятно въргаляне из тревите с някой там.

инфо: dariknews.bg

Вижте още: 

НАУКАТА ВЪРВИ КЪМ ДИЗАЙНЕРСКИ ДЕЦА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.