Метеоритът Хоба – паднал преди 80000 години е най-големият на Земята

1

Метеоритът Хоба се намира във фермата „Hoba West“, недалече от Гротфонтейн, в Намибия. Метеоритът бил открит от фермера Якоб Херманус през 1920 година, когато разоравал едно от своите полета. Неочаквано плугът му заседнал, опирайки се в нещо много здраво и тежко. Наложило се да разкопава земята и така бил открит огромния, 60-тонен метеорит. От тогава до сега не е местен никъде. Хоба си остава най-големия известен метеорит , а също и най-голямото естествено формирование от желязо.

2

Смята се, че метеоритът Хоба е паднал преди 80000 години. Любопитното е, че не е направил огромен кратер , както в случая с кратера Нгоронгоро, а и на множество други подобни места. По-скоро той е паднал под много малък ъгъл, забавен от атмосферата до такава степен, че просто е „легнал“ на повърхността. Необичаен е още и с това, че е плосък от двете страни, което два още едно обяснение защо така гладко е „влязъл“ в атмосферата и е паднал на Земята като плосък камък, пуснат по водата.

3

Дължината му е 2,5 метра, а теглото му се оценява на 66 тона. За съжаление ерозията и многобройните актове на вандализъм е намалила теглото му до около 60 тона. Не е учудващо, тъй като всеки посетител иска да си вземе късче от удивителния извънземен материал.

4

В опит за борба с вандализма метеоритът е бил обявен за национален паметник през 1955 година, но и до ден днешен те продължават. През 1988 година с тази задача се е заела фондация Rössing. Малко по-късно на това място се появил туристически център. Туристите стигат до него срещу малко заплащане и може да го докоснат, както и да се снимат , качени върху него. Ежегодно мястото се посещава от хиляди туристи.

Ако се загледа, всеки може да види по метеорита следи от вандализъм, нарези и драскотини…

5

На снимката – група немски учени изследват метеорита през 1929 година.

6

инфо: zaneizvestnoto.blogspot.com

Вижте още: 

КАТАКЛИЗМИТЕ, ПРОМЕНИЛИ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.