Метеорит е донесъл най-старата материя на Земята

Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл на Земята най-старата материя, която някога сме намирали, пише Ройтерс.

Във вътрешността на метеорита, който паднал край градчето Мърчисън през 1969 г., са открити 40 миниатюрни частици космически прах, които са на 7 милиарда години.

Те предхождат с значително нашата Слънчева система, за която се предполага, че е започнала да се формира преди 4,6 до 4,9 милиарда години.

Учените вадят информация от метеорити като този, защото космическия прах работи като капсула на времето и дава възможност да разберем повече за формирането на галактиката Млечен път, в която се намираме и ние.

Частиците космически прах в метеорита са изключително малки – между 2 и 30 микрометра. Един микрометър е една хилядна от милиметъра, припомня БГНЕС.

Космическият прах се формира от материал, изхвърлен от звездите и носен в пространството от звездния вятър. По време на формирането на Слънчевата система такъв космически прах е бил включен в материята на планетите и звездата ни, но е останал непроменен само в метеорити и комети.

Учените имат метод за датиране на частиците космически прах. Докато се носят из космоса те са бомбардирани от високоенергийни частици, наречени космически лъчи. Те разбиват атомите в космическия прах в частици на химически елементи като въглерод и хелий.

Тези елементи се натрупват в хода на времето с постоянна скорост. Колкото по-дълго е излагането на космическите лъчи, толкова по-големи са натрупванията. Преброяването на елементите в специализирани лаборатории, позволява определянето на възрастта на космическия прах.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Дали животът на Земята не произхожда от Марс?

Симулация ли е животът?

Как е оцелял животът по време на ледниковите периоди?

Споровете за това как е възникнал животът са по-остри от всякога

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.