Метрото на Ню Йорк бъка от опасни бактерии на чума и антракс

метро

Бактерии с фрагменти, свързани с бубонната чума и антракса, откриха в метрото на световния мегаполис Ню Йорк. Наличието на смъртоносните микроби е забелязано след специално проучване на учените от американския университет Корнел, предаде Франс прес.

По време на проучването експертите открили над 637 бактерии и вируси, обитаващи най-масовия транспорт в мегаполиса. Повечето от тях не са вредни за човека, но наличието на макар и части от бубонната чума и антракса, сериозно е притеснило участниците в изследването.

Проби за проучването са взимани от студенти и учени, които са събирали ДНК от турникетите и седалките на метрото, както и от дръжките и по подовете. В първия етап на изследването са събрани 4200 проби, като близо 1500 от тях са подложени на детайлен ДНК анализ.

След като излезли резултатите, изследователите създали първата в света карта на микробите в градския транспорт, показваща къде и какви видове микроорганизми могат да бъдат намерени в близо 1000-километровата подземна железница на Ню Йорк.

Ежедневно в метрото на мегаполиса пътуват 5 милиона души. Точно и затова участниците в експеримента са очаквали огромно разнообразие от бактерии.

След излизането на резултатите първия извод, който те направили, е, че метрото трябва да се избягва. Ако това е невъзможно, то задължително всеки пътник трябва да е с ръкавици и маска.

Още по-голяма изненада за учените бил фактът, че те открили няколко напълно непознати вида бактерии. В множеството си останалите микроорганизми били вируси и гъбички, като, за щастие, повечето от тях не са опасни за човека.

Около 27 процента от откритите микроорганизми са устойчиви към лекарства, са установили още учените. Цели две проби са съдържали ДНК-фрагменти на антракса, а три проби – елемент, свързан с бубонната чума. И двете бактерии в чистия си вид са смъртоносни за човека.

Франс прес напомня, че на станция, залята от океана по времето на бурята Санди през 2012 г., бяха открити бактерии, живеещи само дълбоко в океана.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕТРОСТАНЦИИ В СВЕТА (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.