Най-интересните метростанции в света (снимки)

Метростанцията на кметството в Ню Йорк

1Пътниците, които искат да се качат на влак номер 6, който минава по целия път до някогашната последна спирка в Бруклин, сега получават специална екстра – да видят очарователната, изоставена отдавна станция Сity Hall, която беше затворена за публични посещения през 1945 година.   Станцията Сити хол е церемониалният терминал на първия метропроект в Ню Йорк, мястото, откъдето кметът на града можел да наблюдава строителството на метрото. Първата копка на проекта е на 24 март 1900 година, точно на мястото на станцията.

Станция Киевская, МоскваРусия

2Метростанцията на московското метро в район Дорогомилово е най-богато украсената станция.
Дизайнът, който включва мрамор, декоративни полилеи, златни детайли, спираловидни елементи, мозайки и фрески, е избран с открит конкурс и станцията е построена през 1954 година. Мозайките изобразяват единството на Русия и Украйна.

Станцията на Музея в Торонто, Канада

Новото крило на Кралския музей на Онтарио в Торонто, дело на Даниел Либескинд е толкова смайващо, така че защо да има обикновена метро станция отдолу? Редизайнът на станцията, дело на Diamond & Schmitt Architects, включва колони, вдъхновени от артефакти, които са открити в близост до музея. Петте типа колони представят първите нации на Канада, Древен Египет, културата на толтеките в Мексико, Древен Китай и Древна Гърция.

Метрото в Дубай

Dubai Metro Progress Aug 09

4447-те станции на метрото в Дубай са по проект от архитектите от студиото Aedas в Бирмингам и съчетават традиционни и модерни архитектурни елементи.Техните уникални модерни покриви във формата на мида правят асоциация с наследството от гмуркането за перли – древният занаят, изискващ умения и смелост, донесъл просперитет, който е и важна част от историята на емирството, обяснява инж. Абдул Маджид ал Каджа, генерален директор на железопътната агенция в Дубай.

Метрото на Стокхолм, Швеция

5Невероятните метро-тунели на Стокхолм разкриват станции, която превръщат суровата скала в истинско архитектурно произведение, покрито с изкуствени повърхности, карайки посетителя да се чувства като в пещера.   Някои от скалните стени и тавани са изрисувани със стенописи, а във всички 100 метростанции в града има творби на 140 художници.

инфо: http://travel.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.