Мистериозен обект в двойна звездна система периодично изпуска прах

Снимката е илюстативна. Източник: pixabay.com

Апаратът TESS е открил странен обект в газовопраховия диск на двойна система. В продължение на шест години той със строга периодичност затъмнявал едната от звездите в системата.

Спътникът за изследване на транзитни екзопланети TESS е изстрелян през 2018 г. Целта му е да открива малки планети около най-близките до Слънцето звезди. Към днешна дата TESS е открил 172 потвърдени екзопланети и е съставил списък от 4703 кандидат-екзопланети. В допълнение телескопът е съставил и впечатляващия TESS Input Catalog (TIC), в който влизат над 1 милиард обекта.

Последвалите изследвания на обектите в TIC показали, че те са резултат от звездни пулсации, експлозии на свръхнови, разпадащи се планети, гравитационни двоични звезди, затъмнения на тройни звездни системи, газови и прахови дискове и много други. Като цяло това са известни явления за астрономите. Обектът TIC 400799224 обаче привлякъл вниманието на учените със странното си поведение.

Необичайният източник TIC 400799224 бил забелязан случайно поради бързия спад в яркостта му с близо 25% само за няколко часа, последван от няколко резки изменения на яркостта, всяка от които може да се интерпретира като затъмнение.

Астрономите изучили TIC 400799224 с помощта на различни инструменти, включително телескопи, което им позволило да наблюдават тази област от небето по-дълго, отколкото TESS.

Учените открили, че обектът вероятно е двоична звездна система и че яркостта една от звездите се изменя с период от 19,77 дни. Това вероятно се дължи на орбитално тяло, което периодично изпуска облаци прах, скриващи звездата. Но докато периодичността се явява строга, праховите затъмнения на звездата са нестабилни по форма, дълбочина и продължителност и се откриват само в около една трета от времето за наблюдение или по-малко.

Природата на самото орбитално тяло предизвиква недоумение, тъй като количеството изпускан от него прах е много голямо. Ако той се е образувал в резултат на разпадането на обект като астероида Церера в нашата Слънчева система, щеше да съществува само около осем хиляди години, преди да изчезне.

И все пак е забележително, че през шестте години, в които е наблюдаван този обект, периодичността останала строга и обектът, изпускащ прах, изглежда не е променил формата си. Но що за обект е това, учените все още не знаят.

източник: actualno.com

Вижте още:

Откриха странен радиосигнал от центъра на Млечния път

За първи път астрономите показаха тъмната страна на Плутон (СНИМКА)

Земята е заобиколена от огромен космически мехур

Черната дупка в центъра на Млечния път се държи непредсказуемо

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.