Мистериозната пещера, която произвежда лед, но само през лятото

В град Суидън, щата Пенсилвания, се намира една от най-озадачаващите геоложки аномалии. Това е малка пещера или яма, широка 2 метра и половина и висока 3 метра при отвора.

На дъното на дълбоката 12 метра дупка има слой лед. Големи висулки, достигащи дължина до 7 метра и дебелина близо метър, висят от всички страни точно под отвора на пещерата.

Това е ледената мина Кудърспорт, една от многото природни фабрики за лед. Но за разлика от обикновените ледени пещери, които се образуват само през зимата, ледът в мина Кудърспорт се образува в най-топлия сезон от годината.

Ледът започва да се оформа през пролетта и увеличава обема си докато температурите стават все по-високи. Когато дойде зимата и навън има сняг и лед навсякъде, и когато изглежда най-естественото време за образуване на лед, ледът в мина Кудърспорт се стопява.

Причината за това странно явление е една голяма мистерия, съобщава Amusing Planet.

Преобладаващата теория твърди, че през зимата студения въздух се процежда в сърцето на планината през пукнатини в скалните образувания и заради необичайните връзки между пукнатините тук студеният въздух се съсредоточава с камери като тази.

Когато студеният въздух влезе в контакт с просмукващата се подпочвена вода, се образува лед. Това става само през пролетта и лятото, защото тогава има подпочвени води.

С наближаването на зимата планината отново започва да поема студен въздух и бавно избутва топлия въздух, който е бил заклещен в скалите от предишното лято. Когато топлият въздух излиза от пещерата, той разтопява леда от лятото.

(Снимка: rivercouple75/Tripadvisor)

Мината Кудърспорт е открита през 1894 г. търсача на сребро Джон Дод, който бил удивен от мистериозното ежегодно явление. Според публикация в “Popular Science Monthly” през 1913 г., Дод сам направил няколко експеримента.

„Той казва, че две пръчки динамит били сложени на около два метра в процепа на дъното на шахтата и взривени без да се обърне нито един камък или да се размести земята в шахтата. Вероятното заключение е, че под мината има пещера, достатъчно голяма да погълне ударната вълна от експлозията.“

По-късно Дод направил отвор в склона, дълбок 3 метра и широк 6 метра и намерил процепи в скалата, от които събрал лед с тегло около 11 кг. Това са процепите, които най-вероятно задържат и довеждат студения въздух до ледената пещера.

Morkadis

(Снимка: www.pri.org)

Експериментът на Дод показва още, че ледът се образува не само в пещерата, но и в процепите.

Мината е сравнително неизвестна при публикуването на статията. Днес това е една любопитна туристическа атракция. Макар че не можете да влезете в самата пещера, можете да обиколите по дървена платформа, да погледнете през металния парапет, който обгражда малкия отвор точно над ледената мина, и да се насладите на поривите на студения бриз отдолу.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Българските пещери: Деветашка пещера

Аномалната пещера Пентели в Гърция, от която избягаха дори военните

Първите Хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“

В пещера Леденика се сбъдват желания

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.