Мистични местности в Родопите носят изцеление

родопи 1Местности в Източните Родопи според мюсюлманите в региона носят изцеление от различни болежки. Според българо-мохамеданите най-силна е чудотворната сила на 6 май.

Джамиите и гробищата около Момчилград се смятат за свещени и да се отсече дърво в този регион е считано за грях. Според легендите тези места излъчват лечебна сила и са силни енергийни центрове.

Любопитна е историята на Дървената джамия край село Подкова. В нея се казва, че малкият мюсюлмански храм е построен през 1428 година, като за строежа е използван изцяло дървен материал.

Джамията се нарича още Йеди къзлар джамиси или Джамията на седемте моми заради легендата, свързана с нея. Според преданието през Средновековието любимите мъже на 7 момичета от региона били призовани от турската армия преди да сключат брак.


Момичетата дълго чакали годениците си да се върнат, но вместо това получили вестта за тяхната смърт на бойното поле. Почернени от мъката жените решават да се отдадат на вярата, като построили Дървената джамия само за една нощ.

Всяка година на 6 май мюсюлманите се събират край тази джамия, като се четат различни молитви от Корана, а гостите се гощават с пилаф.

В близост до Дървената джамия има и голям бял камък, за който местните казват, че може да излекува всяка болка. Недалеч от този камък – в района на село Старейшино, се намира Пунар кая или Скалният кладенец, за чиято водасе говори, че е лековита.

В поверието се казва, че за да се излекуват напълно, вярващите трябва да оставят конец от дрехата си на един от храстите наоколо, като по символичен начин остават болестта на това място.

На 8 километра от Момчилград се намира местността Дамбалъ, която също е известна със своята лековита вода и от векове привлича хора от България и съседните страни.

Вярва се, че тази вода може да лекува заекване, само ако хората се изкъпят в нея в нощта срещу 6 май, когато според мюсюлманския календар е Хъдърлез – първият ден от новата година.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ИЛКАЯ – МИСТИЧНО МЯСТО, КОЕТО ЛЕКУВА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.