Митове за славяните, в които всички вярват

славяни

Трудно е да научим истината за историята такава, каквато е в действителност. Много от фактите са изгубени в бурните и често кървави събития на отминалите епохи. Също така естествено е да се получават известни разминавания в информацията, когато няколко различни групи описват едно и също събитие, но от своята гледна точка.

Славяните са най-голямата езикова група в Европа. Както всеки друг народ на Стария континент естествено и около тяхното минало има много неизвестни и редица заблуди. Това важи в пълна сила за ранната им история. Ето и най-големите митове, свързани с миналото им:

Повечето славяни били мирни фермери

Може би най-разпространеният мит за славяните е, че те са били спокоен и миролюбив етнос, занимаващ се основно със земеделие. Това обаче е повече от нелогично и лесно оборимо твърдение. Няма как в епохата на ранното Средновековие, когато кървавите конфликти и мащабните войни са ежедневие, един народ да покори половин Европа, докато се занимава единствено със земеделие.

Върху огромни територии на източната и централната част на континента със сила били образувани големи държави, които оцелели срещу атаките на разнородни противници. В късния си период дори Западната и Източната римски империи започнали да разчитат на славяните, като им дали разрешение да се заселят в техните територии и същевременно да ги пазят от атаките на хуни и авари;

Славяните били светлооки и русокоси хора

Днес често някои исторически етнически групи се разглеждат като хора, излезли от Едемската градина – всички са руси, синеоки и със светла кожа. Това мнение обаче се поддържа основно от някои радикални елементи сред историците, които разглеждат историята през призмата на теорията за арийския произход на някои народи.

Истината е, че славяните са били точно както и другите европейци (включително и скандинавците) предимно със светлокафява коса. Сред тях винаги е имало изобилие от хора с черна коса и по-тъмна пигментация на кожата, независимо за коя група славяни се говори – южни, западни или източни;

Славяни означава роби

Някои западни историци твърдят, че думата славянин (slav) означава роб (slave), понеже имат един и същ корен. Хипотезата дори не е нова. Тя е известна в Западна Европа още от 18 век. Тя твърди, че славяните – най-голямата етническа група в Европа, често били обект на търговия с роби през Средновековието, откъдето (уж) дошло и наименованието на целия народ.

Тезата обаче не е правилна. Роб (slave) в германските езици произлиза от латинското (skyleuein), което означава военна плячка. В славянските езици думата славяни означава славен народ, народ определен за слава. Лингвистици смятат, че поради нетипичното звучене на думата славяни (slaveni), тя е съкратена на (slav) откъдето идава и недоразумението.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. коко 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.