Митът за Ахилесовата пета

Изображение: sanovnik.bg

В нашата човешка природа е да бъдем уязвими. Всеки от нас има слабо място в бронята, с която природата ни е дарила и сами сме изтъкали, за да се пазим от опасностите на живота.

Улучен в слабото място, човек най-често става жертва. В пряк или преносен смисъл. Като нарицателно за слабото място на човека използваме израза Ахилесова пета още от древни времена. Тази фраза има своята основа в митологията на древна Гърция.

В мита за Ахил, откъдето идва самият израз, е скрита дълбока мъдрост и разбиране за същността на човека и неговата природа, която не може да му осигури безсмъртие.

Какъв е митът за Ахилесовата пета и какъв е пътят до превръщането му в устойчив израз за нашата уязвимост пред живота?

Ахил е герой от Тесалония, известен като най-силен, най-храбър и най-красив сред гърците, участвали в Троянската война. Той е син на смъртен мъж, също герой – Пелей, и морската богиня Тетида. Омир споменава в поемата Илиада, че е цар на мирмидонците.

Легендата разказва, че прорицател на име Калхант предсказал на най-мощните от рода на Атридите, братята Агамемнон и Менелай, че могат да сразят велик град като Троя само ако в похода участва Ахил.

Богинята Тетида била запозната с отредената съдба за Ахил, която включвала смъртта му при този поход, затова се стараела с всички сили да промени съдбата му.

Още в детската му възраст богинята потопила сина си в свещената река Стикс, знаейки, че тя има чудотворна сила и ще го направи неуязвим от други хора.

Докато го потапяла в реката, тя го държала за петата и мястото останало единственото слабо място при него, защото не получило досег с чудотворната вода на реката.

Точно в уязвимото място попаднала стрелата на Парис, насочена от бог Аполон и предсказаното се сбъднало, героят Ахил загинал в Троянската война. Тази митологична история направила толкова силно впечатление на хората, че уязвимото място на Ахил станало синоним за слабото място на всеки човек.

Раната в областта на петата, известна днес като Ахилесово сухожилие, е нещо, което ще попречи на всеки, стремящ се към високо постижение. Ще му попречи да стане герой. Нещо тривиално може да отнеме ореола на създадения за величие и слава. Това е интригуваща дори и днес история.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Митове за сътворението на света – славянският мит за Белобог

Интересни факти за митичните същества и тяхното общуване с хората

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса?

5 мита за мозъка, които трябва да разбием веднъж завинаги

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Константин Дичев 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.