Митът за богинята Венера

Древните римляни имали несложни виждания за боговете. Те приемали двуликия бог Янус за създателя на света и върховен бог. Други много почитани божества били маните – духове на техните предци и пенатите – те покровителствали семейството.

Общините и земите им били закриляни от ларите, божествата на домашното огнище. Древните хора отдавали почит на водата и огъня и на богове от древността – Юпитер, Юнона, Минерва, Марс, Диана, Венера.

По-късно настъпило сливане на римския и гръцки светове и боговете на римляните започнали да се отъждествяват с тези на гърците: Юпитер със Зевс, Юнона с Хера, Диана с Артемида, Марс с Арес, Меркурий с Хермес, Венера с Афродита.

В римския пентеон заели място богове на древните гърци, които в Рим били без аналог.: Ескулап, Аполон и други. А в по-късни времена навлезли култове и от Изтока – на Изида и Озирис от египетската митология. Но нека се върнем набогинята Венера. Вижте коя е тя и какъв е митът за богинята Венера в следващите редове:

Седемстотин години преди да се роди Исус, Хезиод написва поемата Теогония, посветена на произхода на боговете. Там на богинята Афродита, позната в римската митология като Венера, е даден не само божествен, но и поетичен произход, като родена от морската пяна.

Това е подходяща поява на най-красивата от всички богини – Афродита (Венера). Тя изплува гола от морето върху черупка от мида. Това става на крайбрежието на остров Кипър. Още при излизането на брега Венера е посрещната от Хорите, те са дъщерите на богинята, която е отговорна за реда при двата пола.

Те я обличат в красива дреха и с поклони я отвеждат при другите богове. По-късно върховният бог я оженва за Хефес, богът-ковач. Богинята често изневерява на съпруга си с Арес – бог на войната или със смъртни хора като Адонис, Анхиз и други. От тези връзки има деца – Хармония, Фобос и Деймос, Ерос и Антерос, Еней.

Най-интересната история, разкриваща още от мита за Венера, е тази за принц Парис от Троя. На състезание между три богини по красота – Афродита (Венера), Хера и Атина, Парис трябва да определи коя е най-красива.

От предложените му дарове от всяка от трите заинтересовани страни той приема дара на Афродита – най-красивата жена на света – хубавата Елена, женена за цар [Менелай]. Парис я спечелва с помощта на Афродита и я отвежда в Троя. Това става причина за 10-годишна война, в резултат на която Троя е разрушена.

Тази богиня има силни позиции сред останалите богове. Освен това тя покровителства мореплавателите. За нейни свещени животни се считат лебед, гълъб, заек, костенурка и морската мида. За нейни се считат някои растения като: мирта, роза, ябълка, дюля и мак.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

6 исторически факта, които са напълно неверни

Митът за пиринския връх Безбог

Медуза и митът за Персей

Защо интимността между двама души е табу в църковния канон?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.