Можем да контролираме тежките емоции, като мислим за себе си в трето лице

Съществуват различни стратегии за понижаване на стреса и регулиране на емоциите в предизвикателни ситуации. И докато овладяването им в повечето случаи изисква време и практика, има нещо, което според учени би ви помогнало бързо да стабилизирате състоянието си.

Изследователи от Мичиганския университет са открили, че простият акт на мислене за себе си като за трето лице по време на стресови ситуации може да ви помогне да контролирате емоциите, без да се налагат допълнителни усилия.

Изследването им е показало, че използването на трето лице представлява сравнително лесно прилагане на самоконтрол. Констатациите са публикувани онлайн в „Научни доклади“ на списание „Nature“.

Нека си представим жена на име Мария, която е разстроена, че наскоро е била отхвърлена. Когато отразява чувствата си в трето лице („Мария е разстроена“), е по-слабо емоционално реактивна, отколкото когато мисли/говори от свое име („Много съм разстроена“).

„Открихме, че когато мислят или говорят за себе си в трето лице, хората са по-близо до начина, по който мислят за другите, и можем да видим доказателства за това в мозъка.“, обяснява Джейсън Мозер (доцент по психология в Мичиганския Щатски Университет). “Това помага на хората психически да се дистанцират от своите преживявания и много по-лесно да регулират емоциите си.

Изследването, частично финансирано от Националните здравни институти на Америка и фондация „Джон Темпъл“, включва два експеримента, които силно подкрепят извода, до който са стигнали психолозите.

В първия експеримент (проведен в Лабораторията за клинична психофизиология на Мозер) участниците разглеждат неутрални или тревожни образи и реагират на изображенията, докато тяхната мозъчна активност се наблюдава от електроенцефалограф. Когато реагират на тревожните снимки (например човек, който държи насочен към нечия глава пистолет), емоционалната мозъчна активност на субектите намалява много бързо (в рамките на 1 секунда), когато говорят в трето лице. Докато същото действие отнема повече време при говорене в първо лице, единствено число.

Изследователите на Мичиганския щатски университет измерват и мозъчната активност, свързана с усилията на участниците, и откриват, че използването на трето лице не е по-сложно от говоренето за себе си в първо лице. Според Мозер това прави използването на експерименталното изразяване добра стратегия за регулация на емоциите, тъй като много други форми на емоционално регулиране изискват значителни усилия.

Във втория експеримент (отново в същия град, но този път в Мичиганския университет), проведен от Итън Крос (ръководител на Лаборатория за емоция и самоконтрол) участниците отразяват болезнени преживявания от миналото си, използвайки както първо, така и трето лице, докато чрез магнитен резонанс се измерва мозъчната им активност. Подобно на предходното изследване, участниците показват по-ниска мозъчна активност в областта, отразяваща болезнените емоционални преживявания при използването на трето лице, което предполага по-добро емоционално регулиране. Освен това, самоувереността при използването на трето лице не изисква повече мозъчна дейност (свързана с усилие), отколкото при говорене в първо лице.

„Това, което наистина е вълнуващо тук, е, че данните от сканирането на мозъчната дейност по време на тези два допълващи се експеримента предполагат, че говоренето в трето лице може да представлява сравнително безпроблемна форма на емоционално регулиране, както и че говоренето (и мислите) в трето лице притъпяват емоциите, без да ангажират когнитивния контрол.“, коментира още Крос.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

10 доказателства за това, че нямаме пълен контрол над решенията си

Защо неврологията твърди, че носталгията е полезна за нас

Унижението е най-силната емоция, която можем да изпитаме

Вижте теста, който разкрива най-големите ви тайни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.