Можете ли да решите най-краткия IQ тест?

тест

През 2005 г., след 26-месеца пробен период, психологът Шейн Фредерик представя своя усъвършенстван Тест за когнитивна рефлексия  (The Cognitive Reflection Test), в който включва само три въпроса.

Факт е, че много малко хора успяват да отговорят правилно и на трите. Проверете дали сте от тях.

Ето ги и трите въпроса от теста на Фредерик, последвани от техните отговори:

1. Бухалката и топката

Бухалка и топка за бейзбол заедно струват 1.10 лв. Бухалката е с 1 лв. по-скъпа от топката. Колко струва топката?

2. Машината, произвеждаща джаджи

Ако 5 машини произвеждат 5 джаджи за 5 минути, колко време ще бъде нужно на 100 машини да произведат 100 джаджи?

3. Лилиите в езерото

В едно езеро има мрежа от лилии. Всеки ден тя удвоява размера си. Ако знаем, че мрежата ще покрие цялото езеро за 48 дни, колко време ще отнеме на мрежата да покрие само половината от езерото.

Лесни ли ви се сториха въпросите? Разберете на колко от тях сте отговорили правилно. Ето и отговорите:

1. Топката струва 5 ст.

Много хора предполагат, че отговорът е 10 ст. Вие от тях ли сте?

Общата цена на топка, която струва 5 ст. и бухалка, която струва 1.05 лв. е 1.10 лв. Така разликата в цената на двата предмета е точно 1 лв.

2. 100 машини ще направят 100 джаджи за 5 минути. Защо?

Morkadis

От условието „5 машини произвеждат 5 джаджи за 5 минути“ става ясно, че за 5 минути 1 машина прави една джаджа. Следователно 100 машини ще направят 100 джаджи също за 5 минути, а не за 100, както мнозина импулсивно отговарят.

3. Лилиите ще покрият половината от езерото на 47 ден.

Ако предположението ви е било 24 дни, сте сгрешили. Ако мрежата от лилии удвоява размерите си всеки ден и покрива цялото езеро за 48 дни, това означава, че само ден по-рано – на 47 ден, тя е заемала половината площ на езерото.

Чрез този кратък тест се изпробват способностите на хората да игнорират интуитивното си импулсивно даване на отговори и да мислят по-рационално.

В научна статия, публикувана в “The Journal of Economic Perspectives“, Фредерик разяснява, че е избрал именно тези въпроси, защото често се оказва, че те  „допринасят за грешни импулсивни отговори“.

Тези въпроси карат хората бързо да си правят изводи, вместо внимателно да анализират очевидно лесните въпроси. От януари 2003 г. в продължение на 26 месеца 3428 души в 35 отделни проучвания са подложени на теста.

По време на експерименталния период само 17 процента от студентите, направили теста, представители на най-елитните университети в света като Йейл и Харвард, успяват да го решат без грешка. След пробния период Фредерик завършва теста и го представя пред света през 2005 г.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Този бърз тест ще ви покаже що за човек сте за останалите хора

Направете си теста на Сонди и разкрийте тъмната си страна

Опознайте някого за една минута с този тест!

Психотест без грешка. Какво виждате на снимката?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.