Може ли мъртъв астронавт да разпространи живот на Марс?

Ако астронавт умре в Космоса, възможно ли е неговото тяло да разпространи микроби на други планети, например на Марс?

Ако умрелият астронавт, вероятно в кораб, капсула или собствения си скафандър, бъде отнесен в космическата празнота и евентуално привлечен от гравитационното поле на друг свят, може ли някои от микробите, които се намират в тялото му, да “отключат” живот на планетата?

Според микробния биолог Гари Кинг от университета в Луизиана отговорът вероятно е “да”.

“Ние сме извличали микроби от вечните ледове, а сега знаем, че е възможно да съществуват микроби, които да оцеляват около милион години в хибернация или друго подобно състояние с потиснати жизнени процеси.”

“Особено ако космическото пътешествие е до някъде наблизо, като например Марс, бактериалните спори в човешкото тяло ще оцелеят със сигурност.”

Какво ще стане с тях след като “кацнат” на планетата зависи от различни фактори. Но най-важният фактор ще бъде колко време тялото е прекарало в открития космос.

“Когато говорим за милион години без радиационна защита вероятността за оцеляване на микробите е минимална. Но не е равна на нула, достатъчно е дори и един микроб от огромния брой в тялото на астронавта да оцелее.”

източник: obekti.bg

Вижте още:

Американският астронавт Лирой Чао за срещата си с НЛО в Космоса

Астронавт от 16 век? Загадката в Саламанка

Ето как астронавтите си мият косата в Космоса

Астронавтите, които вярват в извънземни

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.