Мъж е имал наистина лош ден в Помпей преди около 2000 г.

помпей

Археолози са открили в Помпей скелет без глава, принадлежал на нещастен човек, който изглежда е загинал при голямото изригване на Везувий през 79 година след Христа. Мъжът е бил обезглавен от голяма 1-метрова скала, установиха изследователите.

Мъжът е бил на около 30 години и е първата жертва, която е намерена в нова, неизследвана досега изкопна зона, наречена Regio V, северно от града, според изявление на управата на Археологическия парк Помпей.

“Ние копаем наоколо, като се опитваме да намерим главата“, заяви генералният директор на Археологическия парк Масимо Осана. „Скалата изглежда е смазала гърдите и главата на човека. Макар че той е умрял докато се е опитвал да избяга от последиците от изригването, най-вероятно не е бил убит от скалата, а по-скоро от плътния слой гореща пепел, лава и газ, който се изливал в района“, казва Осана.

Археолозите са намерили тялото на първия етаж на сграда, над слой “лапили” или малки скални фрагменти от вулкана. Скелетът е бил в положение, което показва, че мъжът е бил изхвърлен назад със сила, вероятно от пирокластичния поток, според Осана. Тъй като мъжката кост на пищяла е имала лезии, учените предполагат, че може да е имал костни инфекции, които не са му позволили бързо да избяга, се казва в изявлението от Археологическия парк.

помпей 1

Миналият февруари, на друго място за разкопки, учените откриха и скелета на 7-8 годишно дете, което е търсило безопасност в обществена баня, но се е задушило от облаците от пепел, пише британският The Telegraph.

Мъжът и детето са само двама души от хилядите, за които се знае, че са загинали при катастрофалната експлозия на Везувий, която е станала преди близо 2000 години и е погребала града Помпей под вулканична пепел от 6 до 7 метра. Тези слоеве от пепел обаче, са помогнали да се запазят скелетите на загиналите и дават на учените поглед към живота и смъртта в древния римски град, където разкопките са започнали още през 18 век.

Редица нови технологии днес подпомагат изкопните работи. Дронове, лазерно сканиране и фотограметрия, помагат за нови открития, които могат да предоставят по-подробна информация за историята на древния Помпей и неговата гибел.

Като единствен активен вулкан на континентална Европа, учените все още се притесняват от възможността Везувий да причини сериозни щети на близките градове, сред които е и Неапол. В крайна сметка вулканът е унищожил изцяло Помпей само за 25 часа.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Някои от най-ужасните вулканични изригвания

Множество съкровища са открити при разкопките на Помпей

В Помпей чатили по стените на къщите

Археолози откриха в Помпей скелет на дете

Ето кои са 5-те най-смъртоносни вулкани в света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.