Мъртво море се топи

мъртво море

Мъртво море – солено езеро, разположено в най-ниската точка от Земята – постепенно се съкращава под палещите слънчеви лъчи на Средния изток. За тези, които живеят на бреговете на популярния сред туристите водоем, намаляването на водата в езерото е незабележим и бавен процес. Но поглед от вековна перспектива сочи, че поддържането на живота в Мъртво море ще бъде огромен проблем.

Мъртво море е 8 или 9 пъти по-солено от световните океани. Когато нивото на водата спада, плътността и солеността се показват. В края на краищата езерото ще достигне точката, в която темповете на изпарение се балансират. Мъртво море може да стане много по-малко, но няма да изчезне напълно. Темповете на неговото съкращаване обаче впечатляват – нивото на водата спада с около метър на година.

Повърхността на Мъртво море е най-ниската точка на планетата (420 метра под морското равнище). Като се отчита, че водата в езерото намалява ежегодно, тази величина се преразглежда на годишна основа.

За геолозите Мъртво море е просто крайната точка на река Йордан. Реката се влива в езерото, но от него не изтича нищо, водата просто стои в него и се изпарява.

Река Йордан захранва река Ярмук, която тече през Сирия. За последните 30 години сирийците са построили повече от 40 язовира, за да използват водните ресурси. В последните години Израел е увеличил обемите на вода, които се вливат в река Йордан, което не е изменило особено ситуацията.

Населението на Средния изток расте, потребността от вода се повишава. Преговорите как да се управлява водата честно и мъдро няма успех сред страните от Средния изток.

Израел и Йордания използват огромни изпарителни басейни, за да извличат от водата ценни фосфати, които изнасят в качеството на торове.

Ако водите на река Йордан не се възстановят, най-вероятната схема за съживяването на Мъртво море е строителството на огромен тръбопровод, който да носи вода в пустинята от Червено море.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.